A rugalmas időbeosztás az egészség rovására megy?

A bedfordshire-i egyetem professzora az Indipendentnek számolt be a rugalmas munkaidő, illetve időbeosztás hátrányairól. A kutatás szerint komoly pszichológiai következményei lehetnek az ilyesfajta életmódnak, ezért javasolja a professzor, hogy aki teheti ne ilyen munkát válasszon magának.

Sok pályakezdő számára vonzónak tűnnek a rugalmasan végezhető munkalehetőségek, Gail Kinman professzor szerint azonban mégsem ajánlatos belevágni. Az ok pedig a stresszszint jelentős növekedése, melyet az állandó készenlét eredményez. Mivel nincs egy konkrét időpont, amikor leteszik az igát, sokan hajlamosak akár az éjszaka közepén is csekkolni az íméljeiket, nehogy elmulasszanak egy lehetőséget, vagy az ügyfélnek/ főnöknek várnia kelljen reggelig.

A szervezet érzékeli, hogy folyamatosan ébernek kell lennie, így nem tud megfelelően pihenni, ez fokozza a stresszt és álmatlanságot okoz. A tüneteket pedig gyakran evéssel vagy alkohollal próbálják enyhíteni az érintettek, ezért aztán szélsőséges esetben alkoholizmushoz, evészavarhoz vezethet a hagyományos időbeosztás hiánya.

Forrás: eduline.hu
Kép: Indipendent

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]