Nívódíjas a Trefort-kerti emlékmű

A Budapesti Építészeti Kamara újonnan alapított Nívódíjával jutalmazott öt fővárosi alkotást és alkotóikat: az M4 metróvonalat, a Geometria irodaházat, a Móricz Zsigmond körtéri Gombát, a Prezi HQ irodaházát, valamint a Trefort- kerti háborús és holokauszt emlékművet is. A díjakat Bálint Imre Ybl-díjas építész, a Kamara elnöke adta át október 5-én.

A BTK kampuszán található egyetemi emlékmű, ahogy korábban írtuk, bekerült a Média Építészeti Díja döntősei közé, most pedig a Budapesti Építészeti Kamara szavazta meg a műnek és alkotóinak a Nívódíjat. A Múzeum körúti Trefort-kertben megvalósított háborús és holokauszt emlékmű az Építész Mester Egylet (Mesteriskola) mestereinek és tanítványainak közös terve alapján készült; 200 méter hosszú bronzsáv, ami két téglaépület fúgáiba lett beépítve, rajta pedig 198 egykori egyetemi polgár neve és adata szerepel.

Az emlékmű tervezői: MM Csoport, Hetedik Műterem Kft., Albert Farkas, Bujdosó Ildikó, Fajcsák Dénes, Lukács Eszter, Szigeti Nóra, Polgárdi Ákos, Roth János DLA, Szabó Levente DLA. A zsűrizett 46 alkotást 2015. október 1-25 között lehet megtekinteni a FUGA Budapesti Építészeti Központban egy kiállítás keretein belül.

Forrás: elte.hu
Kép: revizoronline.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]