Miért is olyan félelmetes a diploma?

A diploma szó hallatán mindenki más dolgokra asszociál, de sok egyetemista felszisszen, ha a fülébe jut ez a hét betű….. Összegyűjtöttük nektek, ennek lehetséges okait!

A szakzárás

Amire útközben folyton rájössz: nincs elég időd, még legalább egy nap jó lenne…. Például a szakdolgozatírásnál én azt éreztem, hogy sose lesz kész a végleges verzió. Sokadik újraolvasás után is találsz benne hibákat, egy-egy szót kicserélsz, a vesszőket ide-oda rakosgatod, vagy épp a szétcsúszott tartalomjegyzéket próbálod helyreállítani.

A szakdolgozatodat épp hogy sikerült beköttetned határidőre, kezdheted az államvizsgára való készülést. Hatalmas témakörök, több év anyaga… A legrosszabb, mikor az első turnus már túl van a záróvizsgán. Neked még van egy heted, ami jól jön, mert ennyivel több időd van felkészülni. Emellett kicsit irigykedsz is a többiekre és arról filozofálsz, hogy vajon a te bizottságod mennyiben lesz más, mint a többieké?
50490378

Realizálod azt is, hogy érdemes lett volna már első évtől kezdve figyelni az államvizsga tételeket, és például aszerint venni fel az órákat. Aranyat ér egy-egy régi, jól felépített olvasmányjegyzet. Így nem kell újra átrágnod magad 50 (100, 500) oldalon.
6ff5ddfc-ec8d-4f56-b8e6-9e8b70a8a19c

Elgondolkodsz: sok olyan tudást is megszereztél, melyre később elképzelhető, hogy nem lesz szükséged.

Mindannyiunk legrosszabb rémálma: épp kezet fogtam a dékánnal és lezuhanok a katedráról rengeteg ember szeme láttára, amit remélem a család premierbe levideózott!
14983893-cf24-4f13-8a3f-185558d2893c

Az elmúlt pár évben a vizsgákhoz, zh-k hoz és a beadandókhoz időzítettél mindent. Most más határidők lesznek, és új viszonyítási alapot kell keresni.

A Nagybetűs Élet

Nem elég betölteni a nagykorúságot, a diplomaátadó annak is az ünnepe, hogy felnőttél.
A legtöbben nemrég lettünk túl a második X-en, a következő nagy fordulópont a harmincadik születésnapod, vagy az esküvőd lesz.

Munkából nem hagyhatsz ki büntetlenül 1-1 napot, vagy nem állhatsz fel, és rohanhatsz el csak úgy, mint egy 200 fős előadásról. Sőt, még a késéseket sem veszik jó néven.anigif_enhanced-buzz-18908-1367244997-11

Mi lesz a hosszú nyári szünetekkel, hogyha dolgozni fogsz és a szabid ideje meghatározott lesz?

Alvás? Bye bye napközbeni szundik, és napi akár 10 óra alvás… A hétköznapi piálás veszélyeiről nem is beszélve!

Ha már a munkáséletnél tartunk, ez azt is jelenti, hogy nyugdíjig dolgoznod kell.

Előfordulhat az is, hogy haza kell költöznöd a szüleidhez egyetem után.
3921ba5a-74d3-4930-8907-f31f6d115cec

Diploma után jössz rá, ha esetleg nem sikerül elhelyezkedned, akkor hivatalosan is munkanélküli leszel. Diplomás munkanélküli, milyen szép szó.

Sok ismerőssel más helyre kerültök, sajnos már nem lesztek együtt nap, mint nap.
bscap0000-20

És amire a legvégén rá fogunk jönni mindannyian: nem kellett volna ennyit idegeskednünk és sok dologtól feleslegesen paráztunk….

Forrás: Eduline

Kép: neptun.sze.hu, transfesser.blog.hu, demo.exerin.hu, gmotcliberty.blogspot.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]