Végzős kérdezz-felelek a hiteles információkért

Jól tájékozottság hiteles forrásból – talán ez a legfontosabb a végzős hallgatók számára az utolsó egyetemi évükben. Az érdeklődők március 29-én a BDPK Tanulmányi Hivatal részéről kaphattak első kézből válaszokat a felmerülő kérdéseikre, mi pedig összegyűjtöttük az elhangzottak közül a legfontosabbakat.

Az utóbbi időben több megkeresést is kaptak az ELTE HÖK Savaria tagjai a diplomaszerzés előtti teendőkkel, dátumokkal és szabályokkal kapcsolatban, ezért a helyi érdekképviselet az egyéni válaszokon túl március 29-ére online kérdezz-felelek alkalmat biztosított a végzősök számára a BDPK Tanulmányi Hivatal közreműködésével; a feltett kérdésekre Németh Péter hivatalvezető válaszolt. Mindenekelőtt összefoglalta az alapvető tudnivalókat; kronológiai sorrendben haladva próbálta bemutatni a záróvizsgát megelőző időszakot – kitérve természetesen a végső megmérettetésre is, különös tekintettel a határidőkre.

A záróvizsgára jelentkezés az első fontos dátum, április 15-e; eddig kell jelentkezni záróvizsgára a Neptun felületén keresztül. Ha a jelentkező hibaüzenettel találja szemben magát, akkor minél előbb vegye fel a kapcsolatot tanulmányi előadójával – hívta fel rá a figyelmet Németh Péter. Bizonytalan vagy, ki a tanulmányi előadód? A Neptunban a Tanulmányok/Képzés adatok menüben, vagy ide kattintva tudod csekkolni.

Szakdolgozat leadása és védése

A következő lépés a szakdolgozat feltöltése. A szakdolgozatot elektronikusan kell leadni, de lehet tanszék, amely kötött példányt is kér. A feltöltés határideje kartól függ, a BDPK esetében április 30., az IK gépészhallgatói számára május 10., az IK programtervező informatikus szakos, valamint a TáTK szombathelyi hallgatóinak május 15. a határidő.

A szakdolgozat leadásával kapcsolatban fontos tudnivaló még, hogy a Neptun felületén a Tanulmányok menüpont alatt a Szakdolgozat, majd Szakdolgozat jelentkezés lehetőséget kiválasztva meg kell jelennie egy úgynevezett „szakdolgozati sornak” április 15-ig, ahol lehetőség nyílik a dokumentum feltöltésére. Amennyiben probléma adódna ezzel, a tanár szakos hallgatóknak az SRPSZKK-hoz kell fordulni, egyéb szakosoknak a szaktanszékekhez.

Ezt követően Németh Péter a szakdolgozattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról beszélt. A Neptunra csak egyetlen dokumentum tölthető fel! A támogatott formátum: PDF vagy ZIP. Ha vannak egyéb dokumentumok is a szakdolgozat törzsszövege mellé, akkor egy ZIP-fájlba kell összecsomagolni minden fájlt és úgy kerülhet sor a feltöltésre. A szakdolgozat elektronikus leadásakor meg kell adni a végleges címet, a kulcsszavakat, valamint a rövid kivonatot – utóbbi kettőt érdemes előre megírni, hogy a feltöltéskor ne okozzon már gondot ezeknek a hiánya. A szakdolgozati követelmények és a feltöltéssel kapcsolatos tájékoztatók ide kattintva érhetők el.

Fontos kiemelni, hogy akinek határidő módosítási igénye lenne, annak a saját tanszéke felé kell jelezni ezt, ugyanis a tanszékek jogosultak ilyenkor eldönteni, hogy engedélyezik-e a késést, és technikailag az ő adminisztrátoruk tudja módosítani a határidőt a Neptun felületén.

Meg kell említeni azt is, hogy a BDPK tanár szakos hallgatóinak nem csupán a szakdolgozatukat kell feltölteni, hanem a portfóliójukat is; ennek határideje május 10. Ebben az esetben egy „portfólió sort” is látni kell a Szakdolgozat jelentkezés menüben, legkésőbb április 23-ig.

És hogy mikor várható visszajelzés a szakdolgozatotokra? Az oktatóknak legalább öt munkanappal a védés előtt a hallgatók rendelkezésére kell bocsátani a bírálatokat, hogy fel tudjanak készülni a védésre úgy, hogy a bírálatban megfogalmazott kérdéseket ekkor meg is tudják válaszolni.

Záróvizsga

A június 4-ével végződő hétig a vizsgákat be kell fejezni, hogy a TH az abszolutóriumot ki tudja állítani, ami a záróvizsgára bocsátás feltétele – hangsúlyozta a hivatalvezető, aki hozzátette: amennyiben a járványhelyzet nem változik és a JOKT más utasítást nem ad, a záróvizsga ebben a félévben is online lesz lebonyolítva, amire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a távolléti oktatás alatt lezajló vizsgákra. Részletes információk ide kattintva.

A lényeg: online térben zajló záróvizsga esetén legalább fél órával a záróvizsgára kiírt egyéni időpont előtt elérhetőnek kell lenni. A hallgatókat tehát konkrét időpontokra fogják beosztani, de ez az utolsó pillanatig alakulhat, érdemes előtte egy-két nappal is ránézni, pontosan mikor kerülnek sorra. A záróvizsga bizottság a Neptunban rögzített időpontban hívja be a hallgatókat a vizsgára. A vizsga rendszerint szakdolgozatvédéssel, majd a tételhúzást követő felelettel folytatódik, végül az esetlegesen felmerülő kérdésekre történő válaszadással zárul. Később egyénileg visszahívnak mindenkit az eredményközlésre, miután a bizottság befejezte a munkáját. Hasonló szabályokkal zajlik tehát, mint egy online vizsga. A záróvizsga, valamint az oklevél minősítések számításának módjai ide kattintva tekinthető meg.

Fontos! Az oklevél kiadásának feltétele a nyelvvizsga bemutatása. Nyelvvizsgamentesség kizárólag a 2020. augusztusig záróvizsgájukat teljesítő hallgatókra vonatkozott – hívta fel a figyelmet Németh Péter. A megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványról másolatot kell beküldeni a TH számára, ahol a szám alapján ellenőrzik a dokumentum hitelességét.

A diplomaosztót illetően elhangzott: ha nem engedi a járványhelyzet az ünnepség megtartását, ezúttal is postai úton küldik ki az okleveleket. Arra viszont lehet számítani, hogy ebben az esetben a diplomaosztó online formában megszervezésre kerül.

Ha valakinek biztossá válik, hogy nem tud valami miatt záróvizsgát tenni ebben a félévben, akkor május 20-ig tud lejelentkezni, illetve azok a hallgatók, akik április 15-ig elmulasztják a jelentkezést, szintén május 20-ig fel tudnak jelentkezni. Az utólagos záróvizsgára jelentkezés a Neptunon keresztül, kérvény formájában történik.

Kérdezz-felelek

A tájékoztató végén számos kérdés felmerült a hallgatókban, amikre azonnali választ kaphattak; ezek közül a leggyakoribb témára, a nyelvvizsgákra vonatkozó kérdésekre adott válaszokat emeljük ki. Annak a hallgatónak, aki az egyetemi beiratkozáskor bemutatta a nyelvvizsgáját, most elméletileg nincs teendője. Ha mégsem szerepelne a nyilvántartásban, a TH időben értesíti. Amennyiben a hallgató idegen nyelvszakos, vagy tanító szakos és a műveltségi területe idegen nyelvi, nincs számára nyelvvizsga-követelmény, hiszen a záróvizsga letétele igazolja a nyelvtudását. Ha valakinek nincs nyelvvizsgája, akkor is záróvizsgázhat, azonban ha állami ösztöndíjas hallgató volt, akkor a képzési idő másfélszerese alatt oklevelet kell szerezni, ami csak a nyelvvizsga birtokában állítható ki, tehát erre figyelni kell. Az, hogy milyen nyelvvizsga fogadható el, szakspecifikus, azaz az adott szak képzési és kimeneti követelményei írják elő; erről ide kattintva lehet tájékozódni, arról pedig, hogy melyek a ma élő idegen nyelvek, ide kattintva.

Hiteles információk forrása a Tanulmányi Hivatal

A fórum utolsó pontjaként a megjelenteknek lehetősége nyílt más tanulmányi ügyekben is kérdezni, így szó volt a kreditekről, a szabadon és a kötelezően választható tárgyakról, a kritériumtárgyakról, valamint a diákigazolvány érvényességének kérdése is felmerült, így bátran kijelenthetjük: nem csak végzős hallgatóként érdemes részt venni egy-egy ilyen eseményen.

A hivatalvezető felajánlotta, hogy ha valakiben később merül fel kérdés, nyugodtan használja a Tanulmányi Hivatal e-mailes elérhetőségeit. Általános tanulmányi jellegű kérdésekkel a tanulmanyi@sek.elte.hu e-mail-címen, technikai, Neptunhoz kötődő problémákkal a neptun@sek.elte.hu e-mail-címen lehet keresni őket. Bátorított mindenkit arra, hogy nyugodt szívvel kérdezzen tőlük, hiszen sokszor terjednek téves hírek, de a hiteles információk forrása a Tanulmányi Hivatal.

A Hivatallal pedig szoros együttműködésben végzi munkáját az ELTE HÖK Savaria, ezért kérdés esetén mind az IK, a PPK és a TáTK szombathelyi ügyekért felelős alelnökei, mind a BDPK Helyi Képviseletének tanulmányi biztosa, Lang Márk, valamint referense, Gaál Flóra is készségesen rendelkezésre áll ilyen ügyekben.

A sikeres és hasznosnak bizonyuló eseményt követően a szervezők úgy döntöttek, a jövőben is tartanak hasonló fórumokat, akár vizsgaidőszak előtt, vagy a félévkezdés idején. Ahogy a fentiek is mutatják: mindenképpen megéri ezeken részt venni, hiszen a tanulmányaik sikeres végzéséhez és befejezéséhez szükséges információkhoz juthatnak a hallgatók.

Kiemelt kép: medium.com
Szövegközi képek: az eseményen kivetített prezentáció alapján saját szerk.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]