Érkezik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2021. április 9. és 18. között online érkezik a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál. A pénteken induló fesztivál tíz napon át tartó virtuális programsorozattal várja a vendégeit, hogy elmélyüljenek a színház és kortárs tánc, komoly- és könnyűzene, néptánc és képzőművészeti műsorok keveredésével.

A főváros kulturális életének megtörhetetlen eseménye, a Budapesti Tavaszi Fesztivál 1981-ben vette kezdetét, s immár a 41. alkalommal kíséri át közönségét a tavasztól a nyár felé, mialatt nem mindennapi produkciókkal kápráztatja el a vendégeket.

„A fesztiválon megjelenni évről évre megtiszteltetés és kiváltság, fellépőinek köre pedig egy olyan szelekció, amely büszkén világít az európai kultúra térképén, és csalogatja a városba a külföldi érdeklődőket is” – nyilatkozza Facebook-oldalán a BTF.

Egyedülálló jellegzetessége a fővárosi fesztiválnak, hogy kulturális, történeti és közösségi értékeiben minőségi műsorokat láthatunk, melyek szellemi nívója a 40 év alatt folyamatosan emelkedett. Számos tehetséges előadó bukkant fel az évek során, úgyhogy nem kérdés, mennyire várja a közönség a 41. BTF programját. Egyedülálló, nem megkötött műfajok különlegessége teszi még kiemelkedővé a tíznapos programsorozatot, ahol kortárs alkotók művei is megtalálhatóak, ezzel is elősegítve a kortárs művek népszerűsítését.

Budapest tárt karokkal várja a családokat, a fiatalokat, a barátokat és külföldi vendégeinket bármely előadásra, mely lehetőséget nyújt a művészetekkel való találkozásra, a történelmi múltba való betekintésre, valamint a budapesti hagyományok megidézésére is. A programsorozat a hagyományőrzésre, a közös értékek ápolására, valamint megtartására fekteti a legnagyobb hangsúlyt, biztonságos körülmények között, online térben.

„A (…) programsorozat nívójához hűen válogatunk az elmúlt évek kínálatából és járványbiztos produkciókból, a megváltozott környezethez adaptálódva, mégis folytatva a hagyományt. Így az átmeneti évben virtuálisan segítünk mindenkit koncertekhez és előadásokhoz egy olyan retrospektív bemutatóval, amely az otthon biztonságában is szívet melengető képet prezentál 40 év történetéből” – invitálja vendégeit a BTF csapata.

Kijelenthető, hogy magához hűen, megszokottan gazdag repertoárral állt elő a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozata.

A Nyitány c. előadásból

Április 9-én este 8 órától a Nyitány című főműsorral veszi kezdetét a fesztivál, mely felidézi a hőskorszak három legendás pillanatát: Ünnepi nyitány 1987-ből, a Budapesti Fesztiválzenekar első fellépése 1985-ből Fischer Ivánnal és Kocsis Zoltánnal és Vivaldi, az első külföldi együttes előadásában 1983-ból.

Az Öldöklő angyal színpadán

A következő nap kiemelkedő produkciója az Öldöklő angyal című színházi produkció, mely szombaton este 8 órától tekinthető meg a BTF weboldalán az online térben. A darab Luis Buñuel filmje alapján készült, amely egy maroknyi összegyűlt vendéget állít középpontba. A szürrealista dráma rejtélyes figurái valamilyen okból képtelenek elhagyni a helyet, ahol összeültek. Bodó Viktor a járványügyi előírások szerint alkotta újra a stuttgarti Schauspiel színpadára 2020 őszén az 1962-es remekdarabot. Ennek felvételét a Budapesti Tavaszi Fesztiválon láthatja először a hazai közönség.

Pilinszky 100

„Pilinszky János születésének 100. évfordulójára Törőcsik Franciska színésznő és Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere állított össze különleges megemlékezést a költő műveiből. A Kiscelli Múzeum templomterében felvett előadáson vizuálok és elektronika garantálják a Budapesti Tavaszi Fesztiválra hagyományosan jellemző műfaji sokszínűséget” – ezzel invitálja az április 11-én megtekinthető, Pilinszky 100 című előadásra nézőit a BTF.

Kórusműsor a #Mindeszenty előadásban

A néptánc és az egyházi zene veszi át a terepet április 12. és 13. között, mely napokon este 8-tól és másnap este 11-től a Forrószegiek néptáncelőadását, valamint #Mindszenty című kórusműsort láthatnak a nézők. A magyar táncdráma és az egyházzenei előadás sokszínű műfajait először láthatja a magyar közönség a képernyőn.

A Budapesten, szabadon c. rövidfilmből

Április 15-én a Budapesten, szabadon című rövidfilmsorozat mutatkozik be, melynek keretében négy budapesti hangulatú kisfilmet játszanak le. A filmek különbözőek, ám közös bennük egy dolog: fővárosunk, Budapest. Megtekinthető a filmsorozat este 8 órától a BTF oldalán.

Mindezek mellet Shakespeare-darab, kamarazenekar, opera és még sok más műfaj várja a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeit a tíz napon át tartó programsorozatban. Számos társrendezvény is megtalálható a honlapjukon, olyan színes repertoárral, mely mindenki számára kedvező lehet.

Mi mást is mondhatnék, mint hogy hangolódjunk a tavaszra a kultúra által, és a nehéz pillanatokban is kapaszkodjunk a művészetbe, mert ez egy olyan megingathatatlan sarokkő, amely sosem engedi el a rajongóit, rajtunk áll, hogy élünk-e vele, vagy sem.

Kellemes szórakozást a 41. Budapesti Tavaszi Fesztiválon, minden művészetkedvelő színes kultúrában gazdagodjon a tíz nap alatt!

A programokról a Budapesti Tavaszi Fesztivál weboldalán, illetve Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

A főkép és az oldalon megjelent képek a Budapesti Tavaszi Fesztivál Facebook-oldalának tulajdonában állnak.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]