Nyelvjárásgyűjtő kirándulás a BTK-n

Gyönyörű tájak, jó társaság, barátságos vendéglátók és emlékezetes történetek – ezeket emlegetik a tanárok és a diákok is, ha a korábbi évek nyelvjárásgyűjtő útjait idézik fel. Éppen ezért, a tavaszi félévben sem maradhat el a már hagyománynak számító kirándulás, amelyet a BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete szervez.

A rövidített, április 14. és 17. között zajló utazás tudományos célja, hogy a magyar nyelv területi változatainak gyűjtésével újabb kutatási anyagot szerezzenek a tanszéken folyó nyelvtörténeti vizsgálatokhoz. E mellett pedig a résztvevőknek lehetőségük nyílik a határon túli magyar népcsoportok hagyományainak megismerésére, valamint a környék történelmi- és a természeti kincseinek megtekintésére is.

A mostani kirándulás a dél-erdélyi nyelvjárásszigeteket célozza meg. A diktafonokkal felszerelkezett tanárok és hallgatók 70 fős emeletes busszal indulnak hétfő reggel az Astoriáról. Az utazás során érintik többek között Lozsádot, Aradot, Temesvárt, Dévát, Vajdahunyadot, Gyulafehérvárt és Alvincet is. A kemény gyűjtőmunka és a túra fáradalmait az utazók vendégszerető bukovinai székely családoknál pihenhetik ki Csernakeresztúron. A hallás- és látványélmények mellett pedig kulináris tapasztalatokkal is gazdagodnak majd, mert az Erdélyben töltött napok során tradicionális székely finomságokat és pálinkakülönlegességeket kóstolhatnak esténként. Bár a mostani út jelentkezési időszaka már lezárult, azért ne csüggedjetek; élménybeszámolóval készülünk, jövőre pedig ti is csatlakozhattok!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]