A felnőttképzés területére is kiterjesztenék a Diákhitelt

A növekvő szakemberhiányt orvosolná egy szakmai javaslat szerint az, ha az iskolarendszeren kívüli OKJ-s képzések tandíjára is hitelt lehetne kérni az államtól.

Jelenleg kétfajta diákhitel áll a tanulók rendelkezésére: a régi típusú 1-es jelzésű, melynek keretében egyszerűen átutalják a pénzt a számlátokra, amit azután arra használtok – albérlet, kolesz, tandíj, különórák –, amire csak akartok. A másik pedig az újabb 2-es, aminél nincs felső összeghatár, azonban csak a tandíjra fordítható.

Látszólag tehát teljes a választék. Akik államilag finanszírozott oktatásban vesznek részt, de például a lakhatásra nem jut elég szülői támogatás, azok számára a régi hitel ideális, akiknek pedig magas összegű féléves tandíjat kell kifizetni, igényelhetik a Diákhitel 2-t. Ráadásul kérhető a keret alapképzésben, mesterképzésben, doktori képzésben, felsőfokú szakképzésben, valamint szakirányú továbbképzésben is 40 éves korig.

A kepzesek.hu szakemberei a Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárságnak benyújtott javaslatban azt kérik, az iskolarendszeren kívüli OKJ-s képzésekre is terjesszék ki a hitellehetőséget, ugyanis az ilyen formában tanulók ma nem vehetik igénybe az oktatást támogató hitelkonstrukciót.

A felnőttképzési törvény 2013-as módosítása óta a felnőttképzési online statisztikák szerint a tanulói létszám folyamatosan csökken – indokolják a kezdeményezést benyújtók, miért lenne szükség a hitel kiterjesztésére. Ahogy a dokumentumban szerepel, 2013-ban még 152 ezren iratkoztak be az államilag elismert OKJ-képzésekre, addig 2014-ben már csak 142 ezren, 2015-ben 140 ezer fő, az idei első 5 hónapban pedig 40 ezren kezdték meg tanulmányaikat ebben a rendszerben.

Mindeközben a kezdeményezők szerint szakemberhiány tapasztalható sok területen. Ennek okát abban látják, hogy nőtt egyes képzések törvényben meghatározott minimális időtartama, ami a képzések díjának emelését hozta. „Azoknál a szakmáknál, melyek iránt Magyarországon nagy a kereslet – ilyen például a hegesztői és a villanyszerelői munka –, a hazai képzések időtartama és az oktatás ára is az egekbe szökött, aminek a megfizetését csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak” – áll a dokumentumban.

Hiába ingyenes az első két OKJ-s szakma megszerzése, számos olyan speciális tanfolyam létezik, melyeket a képzést adó cégek iskolarendszeren kívül indítanak, ezekért pedig az oktatásra jelentkezőknek kell fizetniük. A benyújtók szándéka szerint a Diákhitel 2 mintájára csak tandíjra fordítható hitelkeretet nyújtanának.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda a múlt héten még nem hallott az elképzelésről, a diákhitel kiterjesztéséről érdeklődő eduline.hu-nak a következő választ adták:

„A Diákhitelre jogosultak köre már a 2006/2007-es tanévtől bővült, így nincsenek kizárva a Diákhitel felvételéből a doktoranduszok, a szakirányú továbbképzésben résztvevők sem. Jár a Diákhitel azoknak a magyar állampolgároknak, akik magyar akkreditált felsőoktatási intézmények hallgatóiként alapképzésben, mesterképzésben, doktori képzésben, felsőfokú szakképzésben, valamint szakirányú továbbképzésben vesznek részt 40 éves korig. Nappali, esti, levelező és távoktatásos képzésben egyaránt kérhető a Diákhitel.”

Forrás: www.eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]