Több mint 111 ezren felvételiznek idén

Összesítették a felsőoktatásba jelentkezők idei számát: több mint 111 ezren adtak be felvételi kérelmet a 2016 szeptemberében induló képzésekre. Nagy részük alapképzésben és osztatlan képzésben, illetve államilag támogatott formában szeretne továbbtanulni. A legtöbben első helyen a gazdaságtudományi, a műszaki és a pedagógus képzési területek valamely szakját jelölték meg. A legnépszerűbb egyetemnek újra az ELTE bizonyult: a jelentkezők 12 százaléka leginkább egyetemünkre szeretne felvételt nyerni.

Egészen pontosan 111 162 felvételi kérelem érkezett az e-felvételi rendszerén keresztül. Ez 5 százalékkal több a tavalyi jelentkezéshez viszonyítva. A legtöbben – 72 371-en – első helyen valamilyen alapképzést jelöltek meg, ezt követi az osztatlan mesterképzések (11 201) és a felsőoktatási szakképzések (6440) száma. A diplomás felvételizők közül 21 150-en mesterképzésre jelentkeztek első helyen. Az állami ösztöndíjas képzéseket 95 883-an választották, az önköltséges képzési formát pedig 15 279-en jelölték meg elsőként.

A legnépszerűbb alapképzések közé a gazdaságtudományi, a műszaki és a pedagógus képzési terület szakjai tartoznak. Ezen belül legtöbben a gazdálkodási és menedzsmentet (3879) jelölték meg első helyen, utána jön az óvodapedagógus (3145) és a mérnökinformatikus (3045) képzés.

A felsőoktatási intézmények jelentkezések alapján felállított rangsorában az ELTE foglalja el az első helyet 12 909 felvételizővel. Ezt követi a Debreceni Egyetem 8696, a Szegedi Tudományegyetem 8208, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 6576 jelentkezővel.

Április közepétől bármikor lehet ellenőrizni a felvételi eljárásban rögzített személyes adatok, jelentkezések és dokumentumok helyességét. Július 12-ig van lehetőség újabb dokumentumok feltöltésére, illetve egyszeri sorrend- és adatmódosításra. A jelentkezők pontszáma is ebben a hónapban lesz elérhető, a ponthatárokat pedig várhatóan július 26-án hirdetik ki.

Forrás: hvg.hu, eduline.hu

Kép: infomovar.hu