Mit árul el rólad a szakod?

23 év tanulmányait vizsgálta Anna Vedel dán kutató, hogy mennyire igazak azok a sztereotípiák, melyeket az egyes szakok alapján felállítunk az egyetemi hallgatókról. Vedel 5 csoportba sorolta az egyetemistákat, az erről készült tanulmánya a Personality and Individual Differences című szaklapban jelent meg. De lássuk is a listát!

Az első csoport a neurotikusoké: Vedel szerint a szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokra leginkább a művész- és bölcsészhallgatók hajlamosak, míg a gazdasági szakokon tanulók kevésbé.

A második a lelkiismeretesek csoportja: a kutatás eredményei szerint igaz az a sztereotípia, mely szerint a művészek nem túl összeszedettek, de a bölcsészek sem túl precízek.

A gazdasági, jogi, politikatudományi és egészségügyi szakokon tanulók az átlagnál harsányabbak, tolakodóbbak, ők az extrovertáltak.

A negyedik kategória a nyitottaké: széles látókörűek és kreatívok a bölcsészek, a pszichológushallgatók, de még a politikatudományokat tanulók is. A mérnökök, a közgazdászok és a jogászok már kevésbé azok.

S végül az önzetlenség és a megbízhatóság kategóriája: erről csak annyit tudunk meg, hogy a jogászhallgatók és a gazdasági szakok tanulói meglepően alacsony pontszámot értek el ezen belül.

Amint látszik, számos átfedés van, a bölcsészek és a politikaitudományt tanulók is több csoportban előfordulnak.

Forrás: eduline.hu

Kép: firstemploy.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]