Tudj meg többet a duális képzésről!

Már hallottál róla, de nem igazán tudod mi is ez? Most cikkünkből megkaphatod a válaszokat mindazokra a kérdésekre, amelyek ezzel a képzési formával kapcsolatosan felmerültek benned. Megtudhatod, kinek érdemes belevágnia ebbe a képzésbe, jelentkezéskor hány egyetem közül választhattok, illetve bemutatjuk számotokra a duális képzés előnyeit és hátrányait.

A duális képzés egy olyan felsőoktatási képzési forma, ahol tanulmányai mellett a hallgató gyakorlati képzésben is részesül, amelyet egy vállalat biztosít számára együttműködve egyetemével vagy főiskolájával. Jól hangzik, ugye? Sokak számára kecsegtető ajánlat ez már most, hiszen sok szak hallgatói panaszkodnak arra, hogy kevés a gyakorlat az évek során.

Az oktatási forma előnyei már a kezdetekkor megmutatkoztak: hazánkban először 2012-ben indult ilyen képzés német mintára a Kecskeméti Főiskola járműmérnöki szakán a Mercedes-Benz ottani gyárával együttműködésben. A sikerek között említendő, hogy az itt végzett hallgatóknak pályakezdőként rögtön van már szakmai gyakorlata, amely a legtöbb munkahelyen elengedhetetlen követelmény, illetve az oktatását adó cégnél általában szívesen látják, így könnyebb elkezdeni az életet frissdiplomásként. Az adott vállalat hallgatói munkaszerződést köt diákjával, s fizetést biztosít számára. (minimum a minimálbér 60%-át)

Hátrányai között tehát nem sok mindent említhetünk, de ide tartozik, hogy sűrűbb lesz az ilyen módon tanulók időbeosztása, hiszen nekik a tanév 48 hétből áll, amelyből 22 a cégnél töltendő. Ez egy kis nehezítés az egyszerű elméleti oktatáshoz képest, hiszen a vizsgaidőszakban a vizsgák közben (2×6=12 hét) és a nyári szünet alatt a partnervállalatnál végezni kell a gyakorlatot. Így pedig mindent összevetve a szünet 4 hét marad évente. Ne vegye el a kedveteket azonban ez se, hiszen ha most jól beosztjátok tennivalóitokat és versenyt futtok az idővel, pár év múlva hatalmas előnyökkel indulhattok a munkaerőpiacon!

További információkért érdemes ellátogatnotok az újév elején esedékes Educatio 2016 kiállításra, amelyet 2016. január 21-23 között a már jól megszokott helyén, a SYMA Csarnokban (SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ, 1146 Budapest, Dózsa György út 1.) rendeznek meg. A Facebook-eseményt ITT éritek el.

Forrás: Edupress
Kép: Mercedes-Benz Gyár, Kecskemét

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]