Egyenlő feltételekkel az Egyetemen – átadták a Fogyatékosügyi Központot

December 10-én tartották a Fogyatékosügyi Központ hivatalos megnyitóját az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A fogyatékossággal és krónikus betegségekkel élő hallgatók szervezett segítéséért alakult központ a Hallgatói Szolgáltató és Sportközpont keretén belül működik a BTK A épületének -125-ös termében, és idén szeptember közepén hozta létre a Kancellária. A Fogyatékosügyi Központban három gyógypedagógus (Kovács Krisztina vezető, Matolcsi Rita, Grósz Judit) és Rozemberczki Zoltán, egy maga is látássérült informatikus dolgozik, aki kiváló szakembere a speciális infokommunikációs eszközöknek és szoftvereknek.

Az ELTE BTK Kari Tanácstermében rendezett eseményt Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, a hallgatói ügyek rektori biztosa fogyatékkosügyi központ4nyitotta meg december 10-én délután 16 óra körül. Beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyetem egyik kiemelt céljának tekinti az egyenlő feltételek biztosítását az összes hallgató számára. Ehhez kapcsolódva idézte Martin Luther King „Van egy álmom…” kezdetű, elhíresült beszédének részletét.

Ezután Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős államtitkár tartotta meg köszöntő beszédét. Elmondta, hogy ő is az ELTE-n tanult, és azokban az években még nem részesültek a fogyatékos hallgatók olyan támogatásban, mint napjainkban. Külön kiemelte, hogy az ELTE nagy elismerést érdemel, hiszen nem pályázaton elnyert pénzből finanszírozta a Fogyatékosügyi Központ létrehozását, hanem saját költségvetéséből.

„Időszerű volt a Fogyatékosügyi Központ létrehozása” – hangzott el Lovászy László értékelő mondata, aki a brüsszeli Európai Parlamentből küldött videoüzenetet a hallgatóságnak. Az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény végrehajtását felügyelő bizottságának tagja azt is fontosnak tartja, hogy a fogyatékos hallgatók gyors és naprakész segítséget kapjanak, és egyenlő feltételekkel végezhessék tanulmányaikat.

A videoüzenet lejátszása után Kovács Krisztina, a Fogyatékosügyi Központ vezetője vette át a szót. Először levetített egy mindannyiunk számára elgondolkodtató flashmobot, amelyet a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar hallgatói készítettek. Majd ismertette a fogyatékosügy törvényi hátterét: 1998-ban hozták meg az esélyegyenlőségi törvényt Magyarországon, és 2006-ban fogadta el az ENSZ a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményt.


Ezt követően arról beszélt, hogy a rászoruló hallgatók szervezett támogatása az ELTE-n 2000 óta folyik. Eleinte kari koordinátorok foglalkoztak ezzel a tevékenységgel, 2009-től pedig egyetemi fogyatékosügyi koordinátor fogja össze a kari irányítók munkáját. Jelenleg 302 fő van regisztrálva fogyatékossággal élő hallgatóként az egyetemen belül. Legnagyobb részüknél valamilyen tanulási zavar áll fent, ezt követi a látás- és mozgássérült hallgatók száma, illetve a beszédsérüléssel élőké.

Kovács Krisztina összegyűjtötte a Fogyatékosügyi Központ legfontosabb feladatait is: fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés (tervezik az Egyetemi Könyvtár akadálymentesítését, hiszen a Quaestura Iroda idén ősztől ott működik, és így még nagyobb a forgalma), a fogyatékosügyi koordinátorok szakmai irányítása, illetve a fogyatékos hallgatók igényeinek felmérése. Zárásként büszkén említette, hogy nemzetközi programokban is részt vesznek (például Exchange Ability, Map Ability, valamint sportversenyek).

A Fogyatékosügyi Központ munkatársai közül Matolcsi Rita és Rozemberczki Zoltán is szót kapott. Matolcsi Rita elmondta, hogy a központ gyógypedagógiai és informatikai kompetenciákat igénylő tanítást és tréningeket biztosít a hallgatók számára. Ezek közé tartozik többek között a Neptun rendszer és képernyőolvasó programok használata, domború ábrák és hangostérképek készítése, akadálymentes útvonalak megtanítása, könyvtárhasználat biztosítása, illetve speciális szoftverek telepítése. Rozemberczki Zoltán, a központ informatikusa azt fejtette ki, hogy miként segít az informatika az akadálymentesítésben.fogyatékosügyi központ3

Két, fogyatékossággal élő hallgató beszámolója következett ezután. Elsőként Varga Péter beszélt élményeiről: elmondta, hogy látássérültként nehéz tájékozódni a világban, és ezért fontos, hogy minél hamarabb megtanulhassa az egyes útvonalakat. További probléma, hogy a tanulmányi rendszereket csak utólag akadálymentesítik. Azt viszont örömmel tudatta a hallgatósággal, hogy kétszeres ünnep volt számára a Fogyatékosügyi Központ létrehozása, mivel szeptember 15-én van a születésnapja.

A rendezvény zárásaként egyrészt meghallgathattuk a PPK-n tanuló Krizbai Teca előadásában a Szabadság vándorai című dalt, másrészt Kis Márk egy általa képviselt optika ajándékaként különböző segédeszközöket adott át a szervezőknek. Végül Scheuer Gyula kancellár jelképesen átnyújtotta a Fogyatékosügyi Központ kulcsait Kovács Krisztinának.

Képgalériánkat itt találjátok.

 

Fotók: Poósz Patrik, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]