Még több külföldi hallgató lehet Magyarországon

Még több külföldi hallgató érkezhet Magyarországra a Stipendium Hungaricum-ösztöndíjprogrammal, mellyel jelenleg 45 országból érkeznek hallgatók hozzánk. A program célja a hazai felsőoktatás nemzetköziesítése, valamint a magyar kultúra és nyelv népszerűsítése – a Magyarországra érkező diákok egy év után akár magyar nyelvű képzésben is részt vehetnek. A magyar egyetemeken fokozatosan növekszik a külföldi hallgatók száma, ezt kívánja elősegíteni a Stipendium Hungaricum ösztöndíj-program is.

A Stipendium Hungaricum a „keleti és déli nyitás” külpolitikája jegyében alapított ösztöndíjprogram. A program oktatáspolitikai célja, hogy az Európai Unió valamint az Európai Felsőoktatási Térség irányelveivel összhangban elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézménynek kulturális sokszínűségét és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást. A program külpolitikai és gazdasági céljai, hogy a Magyarországon tanuló hallgatókra támaszkodva, erősödjön a kapcsolati tőke, amely az adott országban hazánk gazdasági kapcsolatainak és piacra jutási törekvéseinek támogatásához szükséges. A program emellett elősegíti a magyar kultúra és nyelv népszerűsítését, a külföldi hallgatók egyéves előképzés után akár magyarul is végezhetik tanulmányaikat.

Jelenleg 45 országból érkeznek hallgatók Magyarországra az ösztöndíjprogram keretében, Orbán Viktor legutóbbi nyilatkozata szerint 80-ra szeretnék bővíteni ezt a számot, úgyhogy a kormány a szaktárca rendelkezésére bocsátotta az ehhez szükséges forrásokat.

Balog Zoltán elmondta: a program 2013-as indítása óta 1653 hallgató kezdte meg tanulmányait Magyarországon. Magyarországnak nyugatra kell néznie, de nem feledheti keleti gyökereit, mondta Balog Márai Sándor nyomán.

Palkovics László, a felsőoktatásért felelős államtitkár is szólt a diákokhoz: 2016-ra háromezerre, 2017-re ötezerre szeretnék növelni a programban Magyarországon tanuló külföldi hallgatók számát. A magyar kormány által finanszírozott Stipendium Hungaricum jelenleg körülbelül négymilliárd forint plusz forrást jelent az egyetemeknek, jövőre ez az összeg kilencmilliárdra, 2017-re 17 milliárd forintra nőhet – mondta az államtitkár.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és a Magyar Rektori Konferencia elnöke számokról is tájékoztatott: a magyar egyetemeken növekszik a külföldi hallgatók száma, a több mint 200 ezer diákból 22 ezer külföldi hallgató.

Forrás: edupress.hu tka.hu

Kép: innen

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]