Itt a vizsgaidőszak, segítünk túlélni

Virrasztások, kávék és energiaitalok, magunkat sajnáltató posztok… Ugye ismerős? Nyakunkon a vizsgaidőszak, a szegény egyetemistának csak egy távoli álom a bejgli, a töltött káposzta és a szaloncukor, ám annál valósabbak a színes kiemelők, a jegyzetek és tankönyvek. Összegyűjtöttünk nektek pár hasznos tippet, amelyek segítségével azért mégiscsak túlélhetőnek tűnik a vizsgaidőszak.

Teremtsd meg a megfelelő környezetet

Kinek a könyvtár, kinek a szoba közepe mackónadrágban… Találd meg a tanuláshoz azt a helyet, ahol a lehető legkevesebb dolog vonja el a figyelmedet. Fontos az is, hogy kényelmese fizikai helyzetben legyél, hiszen az hozzásegít a hatékonyabb szellemi teljesítményhez. És persze legyen kéznél minden (és nem több!), amire szükséged lesz a tanuláshoz. Egy laptop, füzet, íróeszköz, számológép stb. A lényeg, hogy ne ugrálj fel 5 percenként, mert kizökkented saját magad a tanulási ritmusodból.

Minél több természetes fény

Próbáljatok természetes fénynél tanulni. Kutatók már korábban kimutatták, hogy így nőhet a teljesítőképesség, és aludni is jobban tudtok majd. Persze ez télen meg éjjeli baglyoknak nehezebben kivitelezhető, de azért, ha lehet, ne lehúzott redőnyök mögött ücsörögjetek.

Iktasd ki a zavaró tényezőket!

Ó ha már a gépről kell tanulnom, csak egy gyors kattintás, megnézem mi történik Facebookon. Ismerős a helyzet? A laptopod általában nem kiiktatható a tanulásból, úgyhogy, ha fegyelmezetlen típus vagy, akkor ezeket a blokkoló programokat neked találták fel! Töltsd le őket a böngésződre és megóvnak a felesleges félrekattintgatásoktól. Firefoxra a LeechBlockot, Chrome-ra a Nannyt, Mac gépekre pedig a SelfControlt ajánljuk.

Oszd be jól az idődet! Paradicsomolj!

A Pomodoro az egyik legegyszerűbb időmenedzselési technika: a lényege, hogy 25 percet tanultok, majd beiktattok egy ötperces szünetet, és ismét jön 25 perc tanulás, egészen addig, ameddig be nem fejezitek az anyagot. Így a 25 perc alatt sokkal intenzívebben dolgoztok, az ötperces pihenő pedig bőven elég a lazításra. Az idő mérésére használhatjátok a FocusBooster programot.

Ne feledkezz meg a szünetről!

Azon kapod magad, hogy harmadszorra porszívózod ki a szobádat és abc sorrendbe állítottad a könyvespolcod tartalmát? Ne az alibi kifogásokat keresd, hanem tényleg tarts néha egy kis szünetet. Ilyenkor valóban kapcsolj ki és ne azon stresszelj, hogy éppen nem tanulsz. Húsz perc séta után hidd el, hogy sokkal hatékonyabban végigtanulod a következő három órát. Egy kis szundi is jót tesz néha, ne ülj le fáradtan tanulni, egy harminc perces pihenő után sokkal jobban fogsz tudni koncentrálni.

Az örök halogató

Pánikolva nézed az órát, hogy még le tudod-e adni a vizsgát? Ne futamodj meg a közeledő vizsga elől. A tologatás csak felborítja az egész vizsgaidőszakodat, és az se jó, ha a végére marad a sok vizsga. Van egy rossz hírem, a leghatékonyabb az, ha időben nekikezdünk a tanulásnak.

Mivel kezdj, mivel végezz?

A memóriád egyszerű elven működik. Bármilyen sorrendről is beszélünk a memóriád az első és az utolsó tényezőre fog emlékezni. Amikor megpróbálsz valamire visszaemlékezni mindig egy kiindulópontot keres az agyad kapaszkodónak, ez pedig a dolgok eleje vagy legvége. Köztes dolgokról csak halvány emlékeid vannak, ezzel nem tudsz mit kezdeni, az agyad így működik. Éppen ezért fontos, hogy úgy szervezd a tanulást, hogy annak időtartamának elejére és végére essenek a fontosabb dolgok, témák.

Most, hogy elolvastad a cikket, nincs több kifogás és halogatás, tanulásra fel! Sikeres vizsgaidőszakot kívánunk mindenkinek!

forrás: eduline.hu, peakshop.hu

kép: drmaryann.wordpress.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]