Adni jó, most már tudományosan is bizonyított

Akár pénzzel, akár idővel vagy odafigyeléssel ajándékozunk meg másokat azzal mi is nyerünk! Fedor Mariann, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének pszichológusa szerint az adományozás oldja a stresszt, erősíti az önbecsülést és még az immunrendszerünket is!

A szakember szerint a másokkal való kapcsolat, mások támogatása ugyanis oxytocint, boldogsághormont szabadít fel, ami például segít a stressz fizikai reakcióinak csökkentésében. Az adakozás és az érte kapott hála erősíti az identitásunkat és összehozza a közösségeket. Ehhez szükség van érzékenységre, együttérzésre, önzetlenségre, empátiára és toleranciára.

Ha segítünk valakinek, jobb embernek érezzük magunkat, mert felemelő érzés látni, hogy jót tettünk valakivel. Ám ennek ellenkezője is igaz, ha nem a várt hatást váltjuk ki a megajándékozottból, csalódottnak érezhetjük magunkat.

Mitől függ vajon, hogy ki mennyire adakozó?
A családi minta, a neveltetés, és a génjeink is szerepet játszhatnak ebben. Érdekesség, hogy a többgyermekes családban felnövők adakozóbbak, mint akik egykék. A Bonni Egyetem kutatói vizsgálták a COMT-gén két változatát. Tapasztalataik alapján, azok, akiknél ennek a génnek a több dopamint lebontó változatát találták meg, sokkal adakozóbbaknak bizonyultak, mint a másik csoport tagjai.

A karácsonyi és az azt megelőző időszakban jóval érzékenyebben vagyunk, és jobban odafigyelünk a rászorulókra. Emellett előtérbe kerülnek bizonyos önismereti kérdések is, például az év végi számvetésünk kapcsán. Sokkal gyakoribbak ilyenkor a különböző összefogások, gyűjtések és felhívások.

Jó ha észben tartjuk azt is, hogy adni nem csak karácsonykor jó, hanem az év minden napján!

 

 

Forrás: semmelweis.hu
Kép: technori.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]