Mentorokkal a tehetség kibontakoztatásáért

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája az egyes egyetemeken már működő mentorhálózat létrehozását szorgalmazza az első évesek terelgetésére, ezért hirdették meg a Tehetségmentor programot is. Sok helyen azonban már a középiskolában elkezdődik ez a rendszer, hogy a tehetséges fiatalok ne vesszenek el a pályaválasztás és a továbbtanulás kezdetén.

A Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke, Balogh László fogalmazta meg, hogy a tehetség fő jellemzői a kreativitás és motiváció, azon kívül, hogy legalább egy területhez kimagaslóan értsenek. A legtöbb tehetséggondozó program nem vár el jelentős lexikai tudást, viszont a gondolkodásra való készséget igen. Ezek a programok arra hivatottak, hogy egy kortárs csoport segítségével a szunnyadó tehetségeknek is lehetőséget adjon értelmük és értékeik felfedezésére, kibontakoztatására.

A Tehetségmentor a már középiskolában társai közül kiemelkedő értelmes fiatalokat segítené azzal, hogy a tanáraikon kívül hasonló korú fiatalokat is állítanának melléjük, akik támogatni tudnák őket az új környezetbe való beilleszkedésben és saját útjuk megtalálásában.

Ilyen a Pécsi Tudományegyetemen működő TehetségPont, ahol a szakmai munkán túl a személyes fejlődére is nagy hangsúlyt fektetnek. A Debreceni Egyetem elsősorban kutatási lehetőséget kínál a tudományok iránt érdeklődőknek. Ehhez hasonlóan az ELTE is a szakmai tevékenységet részesíti előnyben a tudományos diákköri konferenciák, illetve a szakkollégiumok segítségével, melyekben jelentős kiegészítő tudásra tehetnek szert az érdeklődők.

Forrás: eduline.hu
Kép: brothersontherise.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]