16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen

Ma, azaz szombat délután 14 órakor veszi kezdetét a Néma Tanúk felvonulása elnevezésű séta, ami a 16 Akciónap nemzetközi kampány magyarországi rendezvénysorozatának kezdő eseménye. A mintegy két héten át futó programok arra kívánnak rávilágítani, hogy Magyarországond elképzelhetetlenül magas azoknak a nőknek a száma, akik minden nap szóbeli, lelki, fizikai és/vagy szexuális erőszakot szenvednek el.

A 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen nemzetközi kampányt 1991-ben hívták életre, és azóta is minden évben megrendezik november 25., a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja és december 10., az emberi jogok világnapja között. Világszerte számos civil szervezet, intézmény és magánszemély csatlakozott az idén 25 éves kezdeményezéshez. A több mint kéthetes rendezvénysorozat programjai között konferenciák, műhelyfoglalkozások szerepelnek, amelyek mind a nők elleni erőszak minden formájával szembeni hatékony fellépést sürgetik.

A kampány nálunk Budapesten, szombat délután 14 órakor az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán veszi kezdetét, ahol megemlékeznek azokról a nőkről, akik az elmúlt egy évben váltak párkapcsolati erőszak áldozatává. A megemlékezés után az Egyetem térről indul a Néma Tanúk felvonulása (az esemény hivatalos oldala ITT), amelynek végállomása a Kossuth tér lesz.

Magyarországon a 15 év feletti nők 28 százalékát, több mint 1,2 millió nőt ér fizikai, szexuális vagy mindkét erőszak valamely formája; 950 ezer nő pedig saját partnere által válik áldozattá – áll az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) tavalyi jelentésében. 15 éves kora óta a magyar nők kilenc százaléka ellen követtek el szexuális erőszakot, azonban ennek ellenére a szexuális erőszakkal kapcsolatos esetekben alig pár száz büntetőeljárás folyik évente – olvasható az Akciónap honlapján.

A rendezvénysorozat további programjairól ITT tájékozódhattok.

Kép: Facebook

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]