Havi 50 ezerből élnek az egyetemisták – a HÖOK szerint reformra van szükség

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint reformra van szükség, mert a jelenlegi ösztöndíjrendszer már nem tudja valódi szerepét betölteni. Felmérést készítettek, amelyből kiderült, hogy átlagosan 50 ezer forintból kell megélni egy hallgatónak. Egyre gyakrabban kell pénzt kérniük a szülőktől, vagy dolgozniuk a tanulmányok mellett – ami sokszor a tanulmányok rovására megy.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke pénteken bejelentette, hogy a reform szükségességét felmérésük is alátámasztja. Tavasszal elindítottak egy 800 hallgató bevonásával készült felmérést, amiben a hallgatók élethelyzetét és életkörülményeit vizsgálták. Ebből kiderült, hogy átlagosan egy hallgatónak 50 ezer forint bevételből kell megélnie havonta. Ennek az összegnek több mint felét lakhatásra költik – átlagosan 26 ezer forintot, egynegyedét étkezésre (átlagosan 16 ezer forintot), a maradék összegből pedig az egyéni szükségleteiket fedezik. A vizsgálatból kiderült az is, hogy a bevételeiknek csak nagyon kevés része adódik az ösztöndíjakból. A jelenlegi ösztöndíjrendszer tehát már nem tudja valódi szerepét betölteni, nyilatkozta Gulyás. Ezért az elmúlt években egyre nagyobb szükség van szülői támogatásra, és a hallgatók sokkal jobban rá vannak utalva, hogy munkát vállaljanak.

Az elnök szerint az ösztöndíjrendszert alapjaiban kell újragondolni és megreformálni. Minőség csak úgy várható el, ha a teljesítmény értékelése megfelelő ösztönzést ad egy hallgató számára, és a hallgatók között a versenyszellem megfelelő szinten van jelen. A teljesítmény alapú ösztöndíj újragondolása által “le kell határolni” a tantervhez kötődő és az egyéb tevékenységeket. A tanulmányi alapú ösztöndíj átstrukturálása során pedig a tantárgyalapú ösztöndíjszámításban látja a garanciát arra, hogy a felsőoktatási hallgatók a teljesítményüknek megfelelő juttatásban részesüljenek.

Emellett az önköltséges hallgatók motiválására és támogatására is szükség van, ezért javaslatot fognak tenni a kiváló teljesítményt elérő hallgatók önköltségének mérséklésére. Szükség van szociális ösztöndíjra is, de ennek elérhetőségét és az elbírálás szempontjait át kell gondolni. A jegyzettámogatás rendszere pedig elavult, az e-learning alapú oktatási rendszer fejlesztésre szorul.

A felsőoktatásban elérhető étkezési lehetőségek felmérései rámutatnak arra, hogy a különböző intézmények, karok nem azonos minőségben és választékban elégítik ki az igényeket. Az étkezőhelyek közül a büfék nyitva tartását a hallgatók megfelelőnek tartják, de a menzák nyitvatartási ideje nem alkalmazkodik a hallgatók napi időbeosztásához.
Ez alapján a felsőoktatási étkeztetés minőségi javítása mellett meg kell teremteni annak is a feltételeit, hogy a hallgatók a bevételeikhez jobban igazodó áron érjék el a különböző élelmiszereket.

Kovács Tamás ifjúságkutató szerint pedig a kiadások nagy része csak az általános létfenntartás feltételeit biztosítja. Így a leendő értelmiségi léthez kapcsolódó kiadásokra sajnos csak kevés fiatal tud költeni.

10437680_10152610905364521_7716576406319579662_n

Forrás: Eduline
Kép: nviliam.blog.hu, facebook.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]