Közeledik a portfóliók feltöltésének határideje

A következő hónap végéig fel kell tölteniük portfólióikat azoknak a pedagógusoknak, akik számára ezt az oktatásért felelős miniszter a 2016-os minősítési tervben meghatározta. A Pedagógus I. vagy Pedagógus II. fokozatot elérni vágyó pedagógusoknak a megadott határidőn belül el kell készíteniük és véglegesíteniük kell portfólióikat az e-portfólió feltöltőfelületén. A minősítővizsgákra és eljárásokra 2016-ban fog sor kerülni, így az ezeket sikeresen teljesítő pedagógusok leghamarabb 2017. január 1-jén kerülhetnek a pedagógus-előmeneteli rendszer következő fokozatába.

Az oktatásért felelős miniszter 2015. február 28-án tette közzé a 2016-ban esedékes minősítővizsgák és minősítési eljárások keretszámát és feltételeit. A feltételeknek megfelelő pedagógusok 2015. április 30-ig jelentkezhettek intézményvezetőjüknél a minősítésekre. A 2016. évben minősítésre kötelezettek a 2014-es évben munkába állt, jelenleg Gyakornok fokozatba besorolt pedagógusok, illetve a 2015-től ideiglenesen Pedagógus II. besorolású pedagógusok közül azok, akik legfeljebb 23 éve vannak a szakmában.

A minősítésre több mint 20 ezer pedagógus jelentkezett és 19 623-an be is kerültek a minősítési tervbe. Köztük 3 970 fő Gyakornok, 5 761 fő ideiglenes Pedagógus II. fokozatba besorolt, 9 335 fő Pedagógus I. fokozatú, 465 fő Mesterfokozat elérését megcélzó pedagógus, 92 fő Kutatótanár fokozat elérésére törekvő pedagógus. Az utóbbi két csoport minősítését azonban csak 2016 szeptemberétől tervezi az Oktatási Hivatal, ezért számukra a pályázat benyújtásának határideje 2016. augusztus 15-e.

Az Oktatási Hivatal október elején ímélben tájékoztatta az érintett pedagógusokat és intézményvezetőiket az e-portfólió feltöltőfelület megnyitásáról. Az e-portfólió elkészítését segíti az „Útmutató a pedagógusok minősítési rendszerében a Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozatba lépéshez” című dokumentum, amely az Oktatási Hivatal honlapján található meg. Az e-portfólióval kapcsolatos kérdéseiket ímélben az Oktatási Hivatal területi Pedagógiai Oktatási Központjainak juttathatják el a pedagógusok.

Forrás: edupress.hu
Kép: epresso.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]