Elindult a keresztféléves jelentkezés

Október 15-én, csütörtökön vette kezdetét a 2016 februárjában induló keresztféléves képzésekre való jelentkezés, mely november 15-ig tart. Tehát annak, aki jövő év februárjától kívánja elkezdeni felsőoktatási tanulmányait, kereken egy hónapja van mindent véghezvinni: eldönteni, milyen irányban kíván tovább tanulni, hol szeretne tanulni, beszerezni a nyomtatványokat és legfőképp jelentkezni.

Keresztféléves képzés minden év februárjában indul, a jelentkezési időszak pedig október-november környékén van. Ez idén sincs ez másképp; október 15. – november 15. között van lehetőségük a 2016 februárjában induló keresztféléves oktatásra jelentkezniük azoknak, akik ilyen irányban gondolkodnak. Az egy hónap alatt érdemes napi szinten felkeresni a felvi.hu honlapot, ahol nem csak a legfrissebb továbbtanulással kapcsolatos híreket tudhatjátok meg, a jelentkezés is ezen a platformon zajlik, hiszen az utóbbi években bevezették az online jelentkezést, vagyis az e-felvételit. Továbbá az oldalon minden felsőoktatással és továbbtanulással kapcsolatos kérdésetekre választ kaphattok, valamint a felvételi tájékoztató elektronikus változatát is eléritek.

A keresztféléves eljárás során meghirdetett képzésekre-mind, az alapszakokra, mind a felsőoktatási szakképzésekre, csak és kizárólag érettségivel rendelkezők jelentkezhetnek. Állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre azok felvételizhetnek, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2016 januárjában szerzik meg azt. A jelentkezés alapdíja 9000 forint, amiért három hely jelölhető meg (egyértelmű, hogy ha csak egy vagy két helyet jelöltök meg, a költség nem csökken, akkor is 9000 forint marad). Maximum öt helyet lehet beírni, a 3 helyen fölül pedig 2000 forint egy hely megjelölése. Fontos, hogy ha ugyanannak a képzésnek az állami ösztöndíjas és a költségtérítéses formáját is megjelölitek, az nem kettő, hanem egy helynek számít.

A felvételihez csatolnotok kell a tanulmányi eredményt és a végzettséget igazoló dokumentumaitokat (középiskolai és érettségi bizonyítvány, diploma), nyelvvizsga-bizonyítványaitokat,  illetve minden más többletpontra jogosító igazolást. Alapképzésen a maximum pont 500, mesterképzésen pedig 100; minimum ponthatár is van: alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont. A végleges jelentkezést legkésőbb november 15-én éjfélig kell rögzíteni (az eljárási díjat is eddig az időpontig kell fedezni), a hitelesítés határideje pedig november 23. Január 6-ig van lehetőség a hiányzó dokumentumok feltöltésére, valamint a jelentkezési sorrend módosítására. Izgulni pedig csak január 20-ig kell, hiszen aznap hirdetik ki a ponthatárokat. És hogy mely egyetemek milyen képzéseket hirdetnek meg? Azt itt megtaláljátok.

forrás: mti.hu, eduline.hu

kép:eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]