Röviden az OKJ-ről

Idén június 12-től léptek életbe azok az új szabályok, amelyek alapján mindenki ingyen végezhet el két, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő tanfolyamot. Eddig csak az első szakképesítés megszerzéséért nem kellett fizetni. Változott a nappali tagozatos tanfolyamok korhatára is: korábban a 21 év felettiek csak esti vagy levelező munkarendben tanulhattak, de ezt a szabályt most eltörölték. Viszont 25 éves kor felett már nem lehet részt venni gimnázium vagy szakképző iskola által indított képzésen, hanem helyette a felsőoktatásban lehet tanulni, ami a munkarendtől függetlenül ugyanúgy ingyenes.

Az OKJ-s képzésekre nincs olyan felvételi, mint az egyetemekre vagy főiskolákra, de néha előfordul, hogy alkalmassági vizsgát tartanak, például művészeti képzéseknél. Azonban ha nincs túljelentkezés az adott tanfolyamra, ezeknek a tétje nem számottevő.

Ami a tanfolyamok ingyenességét illeti, érettségi vizsgával szakképesítésenként 3 tanéven keresztül nem kell fizetni a képzésért, és a szakképesítés-ráépülések is díjmentesen végezhetők el az Országos Képzési Jegyzékben előírt képzési időnél egy tanévvel hosszabb ideig. Az sem lehet akadály a szakképesítések megszerzésében, ha valakinek már van felsőfokú végzettsége, mivel ugyanazok a feltételek vonatkoznak rá, amelyek a diploma nélküliekre.

Az OKJ-s tanfolyamokért akár pluszpontot is lehet szerezni a felsőoktatásbeli felvételi során, ha a szakirány megegyezik az OKJ-n tanultakkal, és ha a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, hogy megadják a 24 többletpontot. Fontos tudni, hogy az OKJ-s képzések nem számítanak bele a felsőoktatásban elhasználható 12 állami ösztöndíjas félévbe.

Aki a felsőoktatási szakképzések (korábban felsőfokú szakképzés) közül szeretne választani, annak a felsőoktatási felvételiben kell jelentkeznie, mivel ez a fajta képzés kikerült az Országos Képzési Jegyzékből, és csak egyetemek és főiskolák indíthatják. Az OKJ-s képzésekről bővebben a szakkepesites.hu oldalon lehet tájékozódni.

Forrás: eduline.hu

Kép: kajarikbela.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]