Így szerezz pluszpontot a felvételin, ha a régi rendszerben érettségiztél

Ha még a régi, 2005 előtti rendszerben érettségiztetek, akkor is van esélyetek megszerezni az 50-50 pluszpontot az egyetemi-főiskolai felvételin, ami az emelt szintű érettségikért jár. Hogy hogyan? Most eláruljuk.

Évek óta magasan vannak egyes szakok ponthatárai, így számos alap- és osztatlan szakra csak azok a jelentkezők juthatnak be, akik legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit tesznek. Azok azonban, akik 2005 előtt, a régi rendszerben érettségiztek, annak idején nem tehettek emelt szintű érettségit egy tárgyból sem – nekik eddig mindenképpen újra kellett érettségizniük egy vagy két tárgyból.

Újdonság a felvételin, hogy azok a jelentkezők, akik a kétszintű érettségi rendszer bevezetése előtt érettségiztek, valamely külföldi EGT-tagállamban érettségiztek, nemzetközi érettségi bizonyítvánnyal vagy ún. európai érettségi bizonyítvánnyal rendelkeznek, és az adott tárgyból van érettségi eredményük, emelt szintű érettségi helyett felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával is teljesíthetik a felvételi követelményeket.

A vizsgáért akár az emelt szintű érettségiért járó 50 többletpontot is megkaphatjátok. Ha rendelkeztek a kétszintű érettségi rendszer bevezetése előtt tett érettségi vizsgával, és az előírt feltételeknek megfelelően felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát tesztek, a „megfelelt” eredménnyel megszerzitek az 50 pluszpontot is. Ugyanez vonatkozik azokra is, aki külföldi érettségi vizsgaeredményük alapján tesznek sikeres felvételi szakmai vizsgát.

forrás: eduline.hu

kép:  pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]