Diákhitel, te csodás!

Van aki a veséjét adná érte, más kísérleti nyúlnak állna, csak végre szabadítaná meg valami isteni csoda a felhalmozott adósságától – derült ki egy amerikai felmérésből. De vajon mi a helyzet a hazai diákhitelesekkel?

Az említett közvélemény kutatáson, amely során 200 amerikai diák véleményét gyűjtötte be a MyBankTracker, mit tennének, hogy megszabadulhassanak adósságától, a megkérdezettek mintegy harmada hajmeresztő válaszra voksolt, miszerint akár egy szervüket is felajánlanák a felszabadításért cserébe. A felmérés válaszai között szerepelt még a katonának vonulás (32%), a saját vagyon felének felajánlása vagy például egy gyógyszerkutatás alanyának vállalkozni (38%). Szép kilátások, így még kész szerencse, hogy vissza is lehet fizetni! Igen nagy súlyú válaszok ezek, amelyeket a jövő potenciális értelmisége ad, ám a fele sem tréfa. Az Amerikai Egyesült Államokban egyébként átlagosan 6,900,000 magyar forintnak megfelelő összeget ($34,500) halmoztak fel adósságként a hallgatók, akik csupán egyre vágytak: hogy elvégezhessék képzésüket.
Magyarországon A Diákhitel Központ vezérigazgatója, Bugár Csaba nyilatkozata szerint a 2001 óta igénybe vehető hitelt 2014 év végéig mindössze 360 ezren választották, s ezen fiatalok egyharmada már le is törlesztette a felhasznált összeget. Jelenleg nagyjából 240 ezer fiatal felnőtt rendelkezik letörlesztendő adóssággal, s ezek közül csupán 12 ezren képtelenek törleszteni. Ezek szerint hazánkban a diákhitel rendszere működik, ám azt koránt sem mondhatjuk, hogy egy kellemes és szuper dolog.
Ezen adatok alapján gondoljátok meg, hogyan gazdálkodtok pénzetekkel és hogyan teremtitek meg jövőtöket. Ne feledjétek soha továbbá, hogy tanulni bárki tanulhat, s ez nem a pénzen múlik, hanem az akaraton!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]