Jobban támogatják jövőre a felsőoktatást

Hétmilliárd forinttal többet kap jövőre a felsőoktatás. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az Országgyűlés honlapján jelentette be, hogy a támogatás összege az eddigi 191,6 milliárd forintról 198,1 milliárdra növekszik. Az egyetemek és a főiskolák az idei évhez képest 789,1 millió forinttal számolhatnak az általuk fenntartott köznevelési intézményekben a pedagógus-életpálya bevezetésére, a pedagógus minősítésekre és a gyermekétkeztetésre.

A nem állami kézben lévő felsőoktatási intézmények 168 millió forinttal kapnak többet arra a célra, hogy az egyházi felsőoktatási intézmények világi képzését támogassák.

5,3 milliárd forint többlet áll rendelkezésre a PPP-konstrukciók kiváltására, amelyek nagy részét már nem felsőoktatási célokra fogják használni.

Az államtitkár közölte, hogy a határon túli felsőoktatási feladatok támogatására, illetve a külhoni magyar nyelvű felsőoktatási képzések oktatói állományának megerősítésére 50-50 millió forintot biztosítanak.

Ezeken kívül 2,2 milliárd forint többletforrás jut többek közt az oktatás szintjének növelésére, a független kutatás-fejlesztés megvalósítására, a kutatási eredmények terjesztésére és a kutatáshoz szükséges eszköz- és műszerpark fejlesztésére is.

Forrás: edupress.hu

Fotó: ripost.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]