Mi lesz a kulturális antropológiával?

A Magyar Kulturális Antropológiai Társaság tegnap állásfoglalást adott ki a kulturális antropológia szakot érintő változásokkal kapcsolatban.

Magyar Kulturális Antropológiai Társaság aggodalmát fejezi ki, amiért korlátoznák jövőre a kulturális antropológia alapszak indítását. Szerintük így egy nemzetközileg elismert és intézményesült társadalomtudományi diszciplínát ellehetetlenítenek, az alapszak megszüntetése törést jelent.

Fontosnak tartják, hogy a döntéseket megfelelő szakmai előkészítő munka előzze meg, melyhez minden szakmai segítséget készek megadni.

Nálunk a rendszerváltás után honosodott meg ez a szak, mely elkötelezett a kutatási eredmények hasznosítása mellett. A szakemberek, akik ezen a szakon végeztek, megtalálhatók többek között a Magyar Tudományos Akadémia kutatói hálózatában, önkormányzatokban és különböző oktatási intézményekben is. A tudományterület tevékenysége hozzájárult a kulturális értékeink megőrzéséhez is, a kutatók pedig értékes javakkal járultak hozzá a közgyűjteményekhez.

Ezek mellett a kulturális antropológia értelmező tudást is ad, mely sok területen hasznosítható. Például bizonyos társadalmi konfliktusok felismerésében és megoldásában is segíthet.

A tervek közt szerepel, a Miskolci Egyetemen levő alapszak kivezetése is, ezzel az észak-magyarországi hátrányos helyzetű térség képzése is megszűnne. Ez azért jelent problémát, mert ezen a szakon a hallgatók szemléletét is meg lehet változtatni, és társadalmi érzékenységre is ösztönzik a hallgatókat.

A közleményben felszólítják a döntéshozókat, hogy vonják vissza a szakot érintő határozatot, és érdemi tárgyalásokat szeretnének.

A teljes állásfoglalást itt találjátok.

 

Forrás: https://sites.google.com/site/makatinfo/hirek/allasfoglalas

Kép: rightquestion.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]