A tudomány mindenki számára elérhető

Cikkünkben olyan tudományos fórumokat ajánlunk, amelyek segítségével izgalmas információkhoz juthatnak az érdeklődők.

Napjainkban, ha valamire meg akarjuk tudni a választ, vagy csak egyszerűen a kíváncsiság hajt minket valami új iránt, akkor nagy esély van rá, hogy az első gondolatunk a Google lesz. Mi sem egyszerűbb, mint beírni valamit a keresőbe és közben abban reménykedni, hogy minél gyorsabban megtaláljuk a nekünk megfelelő információt. Ezzel egészen addig nincs is túl nagy baj, amíg nem olyan témába akarjuk beleásni magunkat, amihez hiteles, megbízható források szükségesek. Ebben az esetben már sokkal jobban kell figyelnünk, milyen weboldalt vagy esetlegesen YouTube-csatornát választunk. Ugyanis vannak olyan emberek, akik valóban értenek a szakmájukhoz, és vannak olyanok is, akik azt hiszik, vagy úgy csinálnak, mintha értenének hozzá. A másik lehetőség, ami manapság egy kissé háttérbe szorult, az pedig a tudományos folyóiratok. Ezek között sokkal kisebb az esélye annak, hogy adott témában nagyon mellé nyúljunk, bár az is igaz, hogy ha egy újságot választunk, akkor sokkal jobban tisztában kell lennünk azzal, mit is keresünk.

National Geographic

A National Geographic nevét bizonyára mindenki hallotta már. Talán az egyik legátfogóbb a tudománnyal foglalkozó szervezetek közül. Ismeretterjesztő anyagaikat elérhetjük újság formájában vagy segítségül hívhatjuk akár a weboldalukat is, de ha inkább a vizuális élmények hívei vagyunk, akkor a legjobb, ha a televíziós csatornáit választjuk.

A magazin havi rendszerességgel jelenik meg, de ha szeretnénk, elő is fizethetünk rá, ami 6 vagy 12 hónapra szól, attól függően, melyiket választjuk.

Ha viszont inkább a TV mellett döntünk, két csatorna is a rendelkezésünkre áll. Az egyik a National Geographic, a másik pedig a National Geographic Wild. Előbbi műsora rendkívül változatos, hiszen ugyanúgy találunk műsort Norvégia jeges pokláról, mint például a II. világháború borzalmairól vagy akár a legújabb technológiákról, mérnöki bravúrokról. Ezzel szemben a National Geographic Wild az állatokra és a természetes közegükre fekteti a hangsúlyt.

Amennyiben épp nem szeretnénk megtudni semmi újat, csak igazán jó képeket szeretnénk nézegetni, azt is megtehetjük a weboldalon.

Magyarósi Csaba

Azok számára, akik már korábban is érdeklődtek a technológiákról szóló videók iránt – főleg ha Apple termékekről van szó –, ismerős lehet Magyarósi Csaba neve. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak ennek a márkának a termékeit veszi górcső alá. Készített már videót Huawei telefonokról, vagy éppen arról, hogy szerinte mi a baj a Facebookkal vagy a Google-lel, de arról is készült videó, hogy mennyit fejlődött a robotporszívó az elmúlt tizenöt év alatt. Ami még szintén érdekes lehet, hogy több videóban is időt szentelt az elektromos autókra, ami napjainkban ugyancsak felkapott téma.

Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már 10 éve jelen van a YouTube-on. Ez alatt pedig közel 900 videót töltött fel eddig. A videók összetétele elképesztően változatos, hiszen nemcsak az éppen aktuális kütyükkel és technológiai újításokkal foglalkozik, hanem a világ legmenőbb fővárosairól, úticéljairól is sok-sok videó készült már; továbbá netes hírekről, trendekről is mindig megtudhatunk valami újat.

Egyszerű a magyarázat arra, miért találhatunk meg ennyi mindent egy helyen: négy különböző blog szerkesztésében is aktívan tevékenykedik.

Sikeréhez bizonyára hozzájárul közvetlensége, szóval ha a fent említett témák közül akár csak egy is érdekel, akkor az ő csatornájára mindenképpen érdemes feliratkozni.

Magyar Tudományos Akadémia

A tudományos témában készült podcastrajongóknak sem kell aggódniuk, hogy nem találnak hanganyagokat, ugyanis a Magyar Tudományos Akadémia honlapján ezek is elérhetőek bárki számára. Emellett megtalálhatjuk még Spotify-on, iTunes-on és SoundCloudon is a felvételeket.

Rengetek más dolgot is elérhetünk az MTA webes felületén. Mivel november a magyar tudomány ünnepének jegyében telik, ezért ebben a hónapban nagyon sok, érdekesebbnél érdekesebb programmal készültek az érdeklődőknek, amit ide kattintva a programfüzetben el is lehet érni.

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó cikkeiket külön menüpont alá gyűjtötték. Több oldalról is megközelítik a témát, éppen ezért érdemes ezeket az írásokat is elolvasni, amikor időnk engedi. Meghallgathatunk székfoglaló előadásokat, a kézirattárban vagy éppen a levéltárban található dokumentumokat is megtekinthetünk, de még a dokumentumtárban is elképesztően izgalmas dolgokat fedezhetünk fel.

Összességében azt mondhatjuk, hogy ha ennek a weboldalnak a tartalmát olvassuk, egészen biztosan tájékozottabbak leszünk.

Élet és Tudomány

Az Élet és Tudomány gyökerei egészen 1946-ig nyúlnak vissza, ugyanis ebben az évben alapította Szent-Györgyi Albert. Az első példányt ez év decemberében adták ki, amelynek a bevezető cikkét maga az alapító írta. Tény, hogy az arculata többször megváltozott, viszont címe és színvonala állandó maradt.

Amit az Élet és Tudományról tudni érdemes, az az, hogy ez egy általános tematikájú ismeretterjesztő, kultúraközvetítő folyóirat, valamint a TIT, azaz a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat hetilapja. A célközönsége nem más, mint azok az emberek, akik egész életükben tanulni és művelődni szeretnének. Nem lehet kategorizálni az újságot, hiszen egyaránt foglalkozik társadalom-, természet- és műszaki tudományokkal.

Elsősorban a magyar tudományos élet eredményeire koncentrál. Fontos megemlíteni, hogy a kutatók maguk írnak az eredményeikről, és mindezt közérthető formában teszik.

A folyóirat nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a legalább középfokú ismeretszinttel rendelkező, valamint a tudomány iránt érdeklődő olvasó pontos tájékoztatást kapjon. Fontos szerepet vállal abban, hogy megismertesse a magyarokkal a legújabb hazai találmányokat és tudományos eredményeket. Hangsúlyosabb témái a biológia, az orvostudomány, a régészet, a fizika, a csillagászat, a vallástudomány és a néprajz. Ezek mellett találhatunk még az újságban könyv-, tévéprogram- és kiállításajánlót is, amelyek segítségével az érdeklődő tovább bővítheti tudományos ismereteit.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]