Milyen nyelvvizsga kell a diplomához?

Ahhoz, hogy diplománkat a kezünkbe kaphassuk, igazolt nyelvismeret szükséges. Abban viszont, hogy melyik intézmény milyen szintű és típusú tudást vár el, nagy különbségek mutatkoznak.

Nagy általánosságban a középfokú nyelvvizsga elegendő a diploma megszerzéséhez, azonban vannak iskolák, ahol a szakmai nyelvvizsga az elvárás. Abban is eltérés mutatkozik, hogy hány nyelvből kell igazolni a megfelelő tudást. Mind alap-, mind mesterképzés esetében a felsőoktatási intézmény adott kara dönti el, hogy milyen feltételeket szab, sőt, sok esetben még szakonként is változnak.

A nemzetközi kapcsolatok és a nemzetközi gazdálkodási szakon tanuló hallgatók többsége már a szakra való bekerüléskor is több nyelvvizsgával rendelkezik. Nagyon népszerű az angol, a német vagy a francia mellett a kínai, az orosz, az arab vagy a török is.

Egyes felsőoktatási intézmények esetében a 2013-ban vagy az azelőtt végzett diákok nyelvvizsga helyett úgynevezett belső, intézményi vizsgát tehetnek. A többi intézmény viszont ugyanúgy elvárja, hogy a hallgatók állami vagy államilag elismert bizonyítványt szerezzenek.

A nyelvvizsgákkal kapcsolatban nem árt tisztázni a különbséget az egynyelvű és a kétnyelvű vizsga között. Előbbi nem teszteli a magyar és az idegen nyelv közötti közvetítést, azaz nem tartalmaz például fordítási feladatokat, míg utóbbi igen. Fontos annak a tisztázása is, hogy bár az emelt szintű érettségi nem nyelvvizsga, de a bizonyítványban szereplő záradék szerint a dokumentum mégis egyenértékű a nyelvvizsga bizonyítvánnyal.

Forrás: eduline.hu

Kép: couchsurfing.blog.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]