Nőnek a követelmények az állami ösztöndíjas képzéseken

Az államilag támogatott és az önköltséges helyek közötti átjárhatóság újraszabályozását tervezik, mivel számos kritika érte a jelenlegi rendszert – nyilatkozta Maruzsa Zoltán felsőoktatási államtitkár.

Maruzsa Zoltán a Ma reggel című műsorban beszélt a felsőoktatási törvény módosításának tervezetéről. Elmondta, hogy a közös képzések célja, hogy két hasonló profilú tanszék között olyan együttműködés jöhessen létre, melynek keretében a diákok áthallgathatnak a másik intézmény képzésére, vagy közös szakok szervezésével javulhasson a képzés minősége.

A hallgatókra a tervek szerint speciális kompetencia tesztek várnak majd, melyekre a képzés elején és a képzés végén kerül majd sor. A tervek szerint a teszt a diákok általános matematikai, olvasási, illetve más a köznevelésből már ismert kompetenciáinak fejlődését mérné.

Mindemellett szeretnék szabályozni az államilag támogatott és az önköltséges helyek közötti átjárhatóságot, azzal a céllal, hogy a hallgatók minél nagyobb arányban ösztöndíjasok maradhassanak, de ösztönözni szeretnék a teljesítményüket a követelmények minimális emelésével.

Forrás: www.edupress.hu

Kép: www.tozsdeforum.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]