Nem találtak kancellárt az ELTE-nek

A SOTE-nek és a Corvinusnak már van, több nagy egyetemnek, köztük az ELTE-nek azonban egyelőre nem sikerült alkalmas kancellárt találni. A megbízott gazdasági igazgatók kijelölésénél egy bizottság javaslatára Orbán Viktor dönt.

Ma délelőtt 11.00-kor tartott Balogh Zoltán emberi erőforrások minisztere és Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár sajtótájékoztatót a kancellári pályázatok eredményéréről. Az eseményen amellett, hogy bejelentették a kiválasztott gazdasági vezetők neveit, az eredménytelen pályázatokról is szó esett. Összesen 8 intézménybe nem sikerült megfelelő jelöltet találni, így egyelőre kancellár nélkül maradt az ELTE mellett a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem,  Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Pannon Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is.

Az eredménytelen pályázatok helyett új kiírást indít a miniszterelnök, amelyet gyorsított eljárásban fognak elbírálni. A bejelentett kancellárok november 15-én kezdik meg munkájukat.

A sajtótájékoztatón Balog Zoltán a rendszer legfontosabb tartópilléreinek nevezte az egyetemi kancellárokat. Az átalakítás célja – mondta –, hogy felszámolják a rossz gazdasági működést, amire a PPP-konstrukciókat hozta fel példaként. A rendszer lényege szerinte a menedzserszemlélet erősítése. Ami pluszjövedelmet ezáltal az egyetem megszerez, azt nem forgatják vissza a költségvetésbe – ígérte Balog – hanem az egyetem fejlesztésére fordítják – közölte a hvg.hu. A kancellária-rendszer bevezetéséről korábban már beszélgettünk Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkárral, ő azt mondta, gazdasági igazgatók kinevezése a rektorokat segíti, hiszen nekik amellett, hogy egy nagy és kiterjedt intézmény tudományos életét irányítják, nem biztos, hogy megfelelőek annak gazdasági, pénzügyi átlátására és vezetésére. A teljes interjút itt olvashatjátok el.

fotó: MTI

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]