Ma járnak le az előző féléves diákmatricák

A tavaszi félévre szóló diákigazolvány-matricák október 31-ig érvényesek. Érvényesítésre továbbra is van lehetőség, ahogy ideiglenes igazolvány kiváltására is, de a köztes időszakban, például a szünet utolsó hétvégéjén nem lehet az igazolvánnyal kedvezményeket igénybe venni.

Aki elfelejtette érvényesíteni korábbi diákját, befejezte tanulmányait, passzív státuszba lépett, vagy nem érkezett meg neki az új igazolványa, az október 31-e után nem veheti igénybe az igazolványra járó kedvezményeket a közösségi közlekedésben és egyéb elfogadóhelyeken, például moziban. Ez a nappali, esti és levelező tagozatos, valamint iskolarendszerű felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatókra egyaránt érvényes, bár a levelezős diákok más kedvezmények igénybevételére jogosultak például a MÁV és a Volán szolgáltatásain. Míg a nappali és esti tagozatosok minden viszonylaton 50, az iskola és lakóhelyük között 90% kedvezménnyel utazhatnak, addig a levelező tagozatosoknak csak az iskola és lakhelyük között jár kedvezmény, ott is csak 50%-os. A levelező tagozatos hallgatók tanulóbérlet váltására sem jogosultak, de kulturális kedvezményekben mindenki egyenlő: múzeumokban gyakran az életkorhoz van kötve a kedvezmény, a többi esetben pedig a levelezős diákigazolvány egyenrangúnak számít a nappalissal. Aki mégis igénybe veszi a kedvezményes szolgáltatásokat, pedig lejárt a matricája, azt akár több ezer forintra is megbüntethetik.

Akinek aktív hallgatói jogviszonya van, még mindig érvényesítheti a félévre az igazolványát a Questura irodában nyitvatartási időben, postán, vagy akár meghatalmazotton keresztül is. Ha nem érkezett meg az új diákod, szintén a Questurában igényelhetsz ideiglenes diákigazolványt, ezzel minden kedvezmény igénybevételére jogosult leszel.

Forrás: Eduline.hu

Fotó: MTI

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]