Mi is az a pub quiz?

Ez a kocsmai vetélkedő annyira még nem ismert nálunk, viszont egyre többen kezdik megismerni. Most kaptok egy kis ismertetőt, hogy milyen szórakoztató és érdekes is a Pub Quiz.

A PPK-n tavaly március óta tartják a PPQ-t, vagyis a PPK Pub Quizt, amelyet, mint ahogy a nevében is benne van, PPK-sok szervezik, de az ESN ELTE szervezetén belül is elég régóta zajlanak pub quizek angolul, ami a nemzetközi hallgatóknak kedvez. A PPK-sok átlagban 3 hetente szokták megtartani a játékot valamelyik pubban/kocsmában, az ESN-kvíz kéthente hétfőnként zajlott előző félévben.

Nagy népszerűségnek örvend már az első alkalomtól is a kvíz, a jó hangulat biztosított.  A program azért is kitűnő, mivel élvezetes módon kapcsolja össze a szórakozást és tanulást, közösséget épít, ezért egy nagyszerű egyetemi rendezvényről beszélünk, amely nem utolsó sorban szórakoztató és hasznos is egyben.

A PPQ-n helyszíntől függően 8-11 csapat tud rész venni, 4-6 fővel számolva csapatonként, ESN-es kollégájának is mindig az adott pub befogadóképessége szab határt, ezért az estekre mindig előre kell jelentkezni. A két kvízsorozat feladatai és szabályai nagyon hasonlóak, hiszen nem a szervezők találják ki őket, Angliában nagy hagyománya van a kocsmakvíznek. A játék felépítését tekintve 2 fordulóból áll, a fordulók között 15 perces szünetek vannak. Több, különböző kategóriában van kérdés, az első forduló 5 “News Feed” kérdéssel kezdődik, ezután a 10 kérdéses “Kapcsolatkör“, utoljára pedig a “famousquotes” kategória 5 kérdéssel.

A News Feed a nevéből adódóan az aktualitásokra kérdez rá, illetve olyan kérdések is vannak, melyek ezekhez az aktualitásokhoz kapcsolódnak. Például most októberben, az Oktoberfest-tel kapcsolatban voltak kérdések. A Kapcsolatkör elég komplex és érdekes, itt a 9 kérdés válaszai valamilyen módon kapcsolódnak egymáshoz, és a 10. kérdés arra kérdez rá, hogy mi a kapcsolat.

A famousquotes kategória mindig más témákból merít. Például, ismert regények első bekezdései alapján kell kitalálni az írót és a műcímet, megtalálható a klasszikus “ki mondta?” kvíz, vagyis híres emberek még híresebb mondásait kell felismerni, de van, hogy zeneszövegek és festményrészletek segítségével kell rájönni a helyes válaszra. Ezután mindenki közösen ellenőrzi a válaszokat, mindenki egy másik csapatét, és utána következik a 15 perces szünet.

A második forduló 4 témakörből áll, egyenként 5-5 kérdéssel. 5 anagrammával kezdődik ez a forduló, melynek szintén mindig más a témája. A második forduló következő témaköre az “Általános műveltség”, itt szinte bármilyen téma előfordulhat, ami az általános műveltséghez kapcsolódik.

Utána következik a Fun Facts kategória, ahol elképesztő érdekességek fordulnak elő. Például: Ki tervezte a Chupa Chups logóját? (Salvador Dalí). Az utolsó témakör a Dupla vagy semmi. Itt különleges szabály lép érvénybe: Minden kérdés ér, ha jó, ha rossz, akkor viszont a témakör pontjai nullázódnak, ezért itt nagyon jól meg kell gondolni, hogy mit válaszol az adott csapat. Az utolsó témakör kivételével minden válasz 1 pontot ér, nem egyértelmű esetben a kvízmester adhat részpontot is. Ha a játék végén pontegyenlőség alakul ki, akkor egy tippelős kérdéssel lesz eldöntve, hogy ki a nyertes. Például: Hány epizódja van a Lost című sorozatnak? (121) Tehát aki közelebb tippel, az nyer.

A tavalyi fordulókon a nyertes csapat ingyen játékot nyert a Szobafogság nevű szabadulós játékba, idei évben nincs külön nyeremény a fordulókon, viszont most egész éves bajnokság zajlik, aminek a végén lesz kihirdetve a nyertes, aki egy komolyabb jutalmat fog kapni. A bajnokságban való részvételhez szükséges 3 kvízen megszerzett eredmény, illetve aki ennél többször játszott annak a 3 legjobb eredménye lesz a mérvadó.

A játéknak nincs igazából kötött szabálya, viszont a szervezők minden játék elején megkérik arra a játékosokat, hogy semmilyen külső segítséget, segédeszközt (net, telefon) ne használjanak a kérdések megválaszolásához, de a csapatok segíthetnek egymásnak, üzletelhetnek a válaszokkal. A Kapcsolatkör alatt a szervezők segítenek a csapatoknak annyiban, hogy megmondják a leírt válasz helyes-e vagy sem, erre azért van szükség, hogy ne induljanak el rossz nyomon, amikor a kapcsolatot keresik. A többi kategóriában viszont a kvízmestertől nem jár segítség. A csapatokkal kapcsolatban még egy szabály van jelen, egy (ex)PPK-snak minimum kell lennie a csapatban.

A Pub Quiz szellemileg is nagyon hasznos, mivel szórakozva tanulhatnak a résztvevők, többet tudhatnak meg a világról, érdekes, rendkívüli tényekkel találkozhatnak, és közben pedig új embereket megismerhetnek.

Akinek felkeltette az érdeklődését a PPQ és szeretne többet megtudni róla, részt venni rajta vagy csak megnézni, hogyan is zajlik egy játék, azoknak kitűnő alkalom lehet a következő forduló, ami november 10-én lesz megtartva, az esemény megtalálható lesz a Facebookon, amint a helyszín le lesz fixálva.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]