Pénzhiány miatt zár be az iskola

A sorozatos költségcsökkentésnek köszönhetően a Kiss János altábornagy utcai ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskolában a középiskolai oktatás további finanszírozása megoldhatatlannak tűnik az egyetemvezetés számára.

Az ELTE szenátusa már decemberben tárgyalt az iskola jövőjéről, és ezt követően vették fel az iskola szülői munkaközösségei a kapcsolatot az egyetem és az önkormányzat vezetőivel. Január 9-én nyilvános fórumot rendeztek az iskolában, ahol az ELTE-t Mezey Barna rektor, Király Miklós és Mikonya György dékán és Rónay Zoltán főtitkár képviselte, a XII. kerületi önkormányzat képviseletében pedig Pokorni Zoltán polgármester is részt vett az egyeztetésen. Az ELTE képviseletében megjelentek kiemelték, és az egyetem által január 12-én kiadott közlemény is hangsúlyozza, hogy az intézmény azért kénytelen költségcsökkentést végrehajtani, mert idén 4 milliárd forinttal kevesebb állami támogatást kap. Az oktatási szféra alulfinanszírozása miatt a Kiss János altábornagy utcai iskola tartósan és jelentősen veszteségessé vált – csupán a halaszthatatlan felújítások elvégzése kétszáz millió forintba kerülne, az éves működési hiány pótlása pedig három éven át évente még százmillió forintot igényelne. 2007 óta egy szerződés keretében a Hegyvidéki Önkormányzat évente 50 millió forinttal támogatta az intézményt, de ezt forrás hiányában ők sem tudják tovább folyósítani.

Mezey Barna leszögezte, hogy a többi ELTE-gyakorlót nem zárják be, de elmondta, hogy a szenátus jelenlegi álláspontja az, hogy a középiskolai oktatást ebben az iskolában megszüntetik. Azért döntöttek a középiskola, és nem az általános iskola bezárása mellett, mert a legrosszabb állapotban lévő iskolaépület kiürítése után az általános iskolások oktatását meg tudnák oldani a megmaradó két másik épületben. A nyolcosztályos oktatás fenntartásához az önkormányzat ingyenes épülethasználattal és huszonötmilliós támogatással járul hozzá.

Az egyetem szakértői bizottsága január 31-ig készíti el végleges állásfoglalását, és az ELTE leszögezte: ha a középiskolai jelentkezés február 15-i határidejét megelőzően megnyugtatóan rendeződne az iskola finanszírozhatósága, hajlandóak lennének felülvizsgálni korábbi határozatukat. Pokorni Zoltán javasolta a XII. kerületi önkormányzat képviselő-testületének, hogy az idén is ötvenmillió forinttal támogassák az iskolát – erről már januárban döntenek. Elmondta, hogy mivel az év kezdetén alapjaiban változott meg az oktatás szabályozása, az önkormányzat nem rendelkezik azokkal az adóbevételekkel, amelyekből eddig az iskolákat támogatták, de a körülményekhez képest mindenképpen szeretnének segíteni az intézményen.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken azt nyilatkozta, hogy a gyakorlóiskola sorsa jelenleg az ELTE és az önkormányzat kezében van, de ha nem találnak megoldást, akkor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közbelép, és gondoskodik az egész iskola átmentéséről és továbbviteléről. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is azt mondta el az MTI kérdésére, hogy mivel nem az állam, hanem az egyetem az iskola fenntartója, az ELTE kizárólagos joga az iskola jövőjéről való döntés.

Az LMP véleménye szerint az iskola esetleges bezárása az „iskolák átgondolatlan államosításának” és az oktatási szférából való folyamatos pénzkivonásnak a következménye. Álláspontjuk szerint a gyakorlóiskolák további működtetése a köz- és felsőoktatást egyaránt sújtó „drasztikus megszorítások” miatt került veszélybe.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]