2,4 milliárd forint a tehetségek támogatására

A Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt pályázaton összesen több mint 2,4 milliárd forintnyi támogatás érhető el a hazai és a határon túli tehetséges fiatalok és mentoraik számára – hangzott el az oktatási államtitkárságon rendezett sajtótájékoztatón január 10-én.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kiemelte: fontosnak tartják, hogy az oktatáspolitikában kiemelt szerep jusson a tehetséggondozásra – mind a köz-, mind pedig a felsőoktatás területén. “Elsősorban tanulmányi versenyeket, szaktáborokat, szakköröket és egyéni életutakat szeretnénk támogatni” – közölte az oktatásért felelős államtitkár. Hozzátette: tavaly összesen 334 487 diák részesült mintegy 614 millió (613 906 000) forint támogatásból. Kitért arra is, hogy az idén az Európai Unió jóváhagyásával megrendezik az európai tehetségnapot, melynek időpontja március 25-e, Bartók Béla születésnapja lesz.
Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a program szakmai kidolgozásáért az OFI-n belül működő Nemzeti Tehetségfejlesztési Központ felel, a pályázatok sikeres lebonyolítása – ahogy Kaposi József fogalmazott: a pénzügyi rész – pedig az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) feladata. Annak érdekében, hogy egyetlen tehetséges diák se vesszen el, létrehozták a tehetségútlevelet, amely az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeket, illetve a tudományos diákköröket kapcsolja össze. “Célunk egy úgynevezett tehetségkataszter létrehozása is, amely a tehetséges fiatalokat gyűjti össze” – jegyezte meg a főigazgató.
A kormány a 2011-2012. évi program keretében 2012 decemberében csaknem egymilliárd forint pályázati összegben 30 pályázati felhívást hirdetett meg. Az összegből 30 millió forint áll rendelkezésre természettudományos, matematikai és műszaki kompetenciák elmélyítését segítő tehetségfejlesztő programok támogatására. 2013 februárjában további 33 pályázati felhívás fog megjelenni, csaknem 1,4 milliárd forint értékben, így összesen mintegy 2,4 milliárd forint fordítható egész Kárpát-medencét érintően a tehetségek támogatására.
(Forrás: www.edupress.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]