Szabadon megtekinthető Bucsi Réka Oscar-esélyes filmje

Solar Walk from Reka Bucsi on Vimeo.

Egész Európát magával ragadta a nagyszerű animációs film, sorra zsebelte be a díjakat és a kritikusok sem győzték magasztalni Bucsi Réka alkotását, amit végre szabadon élvezhetünk, ugyanis a készítők egy húsz perces verziót tettek elérhetővé a Vimeo videómegosztó felületén.

Kicsit eklektikus, kicsit filozofikus, kicsit absztrakt, nehéz lenne összefoglalni, milyen a Solar Walk, viszont az mindenképp elmondható, hogy nagyon élvezetes, és nagyon Bucsi Réka. Továbbá végre ingyenes és bárki számára megtekinthető a rendező legújabb filmje. Javasolt mihamarabb megnézni, ugyanis nemsokára törölni fogják és kár lenne kihagyni az idei év egyik legmagávalragadóbb magyar animációs filmjét. 

Aki ismeri a filmíró-, rendező munkásságát, tudja, mennyire egyedi filmnyelvvel dolgozik, de mégis mennyire könnyen befogadható és megszerethető eredménnyel. Bucsi Rékának nem ez az első díjazott alkotása, korábban a Symphony no. 42 és a Love című munkáival is rangos díjakat nyert. A Symphony no. 42 2014-ben a Love 2016-ban lett bemutatva, s mindkettő rövidfilm kijutott a Berlinaléra. A Symphony no. 42 egyébként 47 szürreális jelenetből áll, amely jelenetek próbálnak az állat, ember és Isten kapcsolatára reflektálni, vagyis talán helyesebb azt kijelenteni, hogy a nézők erre asszociálnak, egy efféle művészeti alkotásnál nem érdemes konkrét jelentésekbe bocsátkozni. A Love című rövidfilm hasonló szürreális vizualitással dolgozik, globális és az egyén szintjén is kiemelkedően fontos problémafelvetésekre asszociálhatunk megtekintése során. Egyébként további érdekesség, hogy Bucsi összes filmje eddig Oscar-díj esélyes volt, A Symphony no. 42 a legjobb tíz versenymű közé is bekerült. 

Az idei animáció, a Solar Walk Dániában készült, nemzetközi stáb dolgozott rajta, először a Viborg Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon aratott sikert. A premier érdekessége, hogy egy 50 perces verziót láthatott a nagyérdemű, továbbá a filmélményt élőzene tette teljessé, az Archus Jazz Orchestra kísérte a produkciót. 

A most megtekinthető rövidebb változat a Berlinaléra készült, ahol Audi Short Film Awarddal jutalmazta a zsűri. A magyar közönség a miskolci CineFesten láthatta először a filmet, ahol ugyancsak díjat nyert. Legutóbb az Ottawa Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját nyerte el, ami azt jelenti, hogy Oscar-díj esélyes remekművel van dolgunk. Ez már a harmadik esélye az alkotónak a világ egyik legrangosabb díjára, igazán megérdemelné, hogy végre ne csak jelöltként beszélhessünk róla, hanem Oscar-nyertes alkotásként.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]