Nyáron is az egyetemen?!

Szeretnéd a nyarat utazással, új helyek felfedezésével, kapcsolatok építésével tölteni, és az se ártana, ha közben szakmailag és emberileg is fejlődnél? Remek lehetőséget nyújtanak erre a nyári egyetemek és az önkéntes munkák.

Ha utazásra adod a fejed, legkönnyebben azokból az egyetemekből szemezgethetsz, amelyekkel kétoldalú szerződést kötött az ELTE (a listát megtalálod itt) – Spanyolországtól Törökországon át egészen Svédországig Európa szinte minden szegletében vannak kapcsolataink.

„Számos nyári tanulmányi lehetőségünk van, szinte bárhova el tudunk jutni” – mondta el Ávéd Krisztina, az ELTE HÖK külügyi alelnöke, aki segítségünkre volt abban, hogy jobban eligazodhassunk az ELTE nemzetközi kapcsolatainak útvesztőjében.

A Ceepus Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram keretében a környező országokban, így többek között Ausztriában, Csehországban, Romániában vagy Szerbiában vehetsz részt nyári egyetemi kurzusokon. A program népszerűsége évről évre növekszik, működésének első 14 évében 25 ezer, köztük több ezer magyar hallgató töltött el összesen majdnem 40 ezer hónapot külföldi intézményekben. Akkor jelentkezhetsz, ha valamely résztvevő ország állampolgára vagy, legalább két lezárt egyetemi félévvel rendelkezel (és már bejelentkeztél a harmadikra), illetve mind a küldő, mind a fogadó intézmény koordinátorai támogatják a kiutazásod. A program hazai ügyintézésével a Tempus Közalapítvány foglalkozik, a honlapjukon megtalálod a koordinátorok elérhetőségeit is.

Május végén dől el, hogy ismét – ezúttal harmadik alkalommal – megrendezésre kerül-e Budapesten az ELTE és a Heidelberg egyetem közös német nyelvű nyári kurzusa, melyben a résztvevők a német-magyar történelemről, művészettörténetről, informatikáról, irodalomról, zenéről hallgathatnak előadásokat.

Az Útilapu hálózat a Service Civil International nemzetközi önkéntes szervezet magyarországi partnere, amely szervezésében kéthetes táborokban vehetsz részt a világ különböző pontjain (vagy ha nem szeretnél messzire menni, akár belföldön is maradhatsz), és tehetsz valamit annak érdekében, hogy segíts másokon, és kicsit szebbé tedd a világot.

Az AEGEE, azaz az Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete magyar honlapján egy szinte véget nem érő listát találsz a nyári tanulmányi lehetőségeikről. Az egyesület nyári programjaira csak tagok jelentkezhetnek; a tagság díja évi 5900 forint, ez magában foglalja a jelentkezés díját is. Belépés és regisztrálás után már csak az intézmények sorrendjét kell megjelölnöd, és feltöltened egy motivációs levelet. A programok díja két hétre 140 és 180 euró között mozog. A kiutazás díját magadnak kell állnod. Általában hostelekben vagy kollégiumokban szállásolják el a résztvevőket, de az is előfordulhat, hogy egy tornateremben kell aludnod, így egy kis rugalmasság nem árt. Bárhová utazol, középfokú angol nyelvtudás elegendő, nem szükséges a helyi nyelv ismerete. Bár „nyári egyetemnek” hívják a programokat, valójában tanulásról és vizsgázásról szó sincs: egy 30 fős csoportban fedezheted fel az adott ország kultúráját, látványosságait, ismerkedhetsz meg a helyi lakosokkal. A jelentkezési időszak már megkezdődött, és nem tart sokáig, úgyhogy ne csússz le az alkalomról, ha szívesen utaznál például Krakkóba, Ljubljanába, Párizsba vagy Madridba!

A Magyar Ösztöndíj Bizottság honlapján is érdemes körülnézni: az általuk meghirdetett, 2-8 hetes nyári egyetemi lehetőségek a fogadó ország kultúrájának, művészetének megismerését, nyelvtudásod tökéletesítését segítik elő. Az aktuális pályázatok részleteit a fogadó intézmények határozzák meg, amelyek a Magyarországgal együttműködési kapcsolatban álló 50 országból kerülnek ki.

Az AIESEC szervezésében évente 350-400 magyar egyetemista és frissdiplomás tölt el szakmai gyakorlatot külföldön, vagy jelentkezik önkéntes munkára. A szervezet 64 éves tapasztalattal rendelkezik diákok csereútjainak megszervezésében. A nyári programok időtartama 6-12 hét között változik, és körülbelül 30 ezer forintot kell értük fizetned. Jelentkezni itt tudsz, az adataid elküldése után az ELTE adott ügyekkel foglalkozó munkatársa fog felkeresni és eligazítani.

A Bron-y-aur Külföldi Oktatásszervező Központtal kijuthatsz az Egyesült Államokba, vagy franciaországi, olaszországi, németországi egyetemeken szerezhetsz tapasztalatot. Fontos követelmény, hogy az adott nyelvet szinte felsőfokon beszéld (ez általában IELTS vagy TOEFL nyelvvizsgát jelent). Ha még nem éred el a szintet, a központ szervezésében nyelvtanfolyamokon is részt vehetsz a jelentkezés előtt.

A lehetőségek tárháza tehát szinte végtelen: ha nem akarod otthon tölteni tétlenül az év legszebb hónapjait, akkor ne habozz tovább, válaszd ki a számodra legszimpatikusabb lehetőséget és gazdagodj életre szóló élményekkel ezen a nyáron!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]