Felvegyem, vagy ne vegyem?

Az egyetemisták és családjaik egyre nehezebben birkóznak meg a feladattal, hogy a mindennapi költségek mellett jusson még a könyvekre, jegyzetekre, kollégiumra vagy albérletre, a tandíjról már nem is beszélve.

Nagy segítséget jelenthet nekik a diákhitel, amely lehetőséget biztosít arra, hogy hallgatóként bárki kifizethesse a felmerülő költségeket, ám mivel hitelről van szó, a későbbi kamattal és törlesztéssel természetesen számolni kell. Sokan vannak, akik teljesen elzárkóznak a kölcsönfelvételtől, másoknak pedig ez az egyetlen lehetősége. Diákhitel kisokosunkból megismerhetitek az alapvető információkat, illetve néhány véleménnyel is megpróbálunk segíteni a döntés előtt állóknak.

Ki igényelheti a diákhitelt?

Akik még 2012. május 15. előtt kötnek szerződést, ők alternatíva nélkül a szabad felhasználású diákhitelt kapják, amelyet minden olyan magyar 40 év alatti állampolgár igényelhet, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, illetve lakóhelye van Magyarországon. Ha május 15. után kötsz szerződést, az eddigi szabad felhasználású hitel (Diákhitel) mellett igényelheted a kötött felhasználású hitelt (Diákhitel 2.) is. A feltételek hasonlóak az eddigiekhez, a korhatár azonban 35 évre változik.  A szabad felhasználású hitelt, mint ahogyan azt a neve is mutatja, bármire költheted, senki nem fogja ellenőrizni, hogy a jegyzeteidet vásárolod meg belőle, vagy eldorbézolod. A Diákhitelt gyakorlatilag bárki felveheti, aki az említett feltételeknek megfelel, a Diákhitel 2.-t azonban csak az önköltséges és részösztöndíjas képzésben résztvevők.

Mi a különbség a két diákhitel között?

Az újonnan bevezetett kötött felhasználású hitel arra szolgál, hogy a hallgatók biztosan finanszírozni tudják a tanulmányaikat. Ezt kizárólag a tandíjra költheted, és hogy még lehetőséged se legyen elcsábulni, ebből a pénzből semmit nem fogsz látni a bankszámládon, ugyanis a Diákhitel Központ az igényelt összeget rögtön a felsőoktatási intézménynek utalja.
A felvehető összeg sem egyezik, míg a Diákhitelnél a felső határ 50 000 forint (kivételes esetekben 60 000 forint) havonta, addig a Diákhitel 2.-nél a maximumot annyiban határozzák meg, amennyi a költségtérítés tényleges összege.

Mekkora kamattal kell számolnunk?

Fontos tudni, hogy a diákhitel törlesztését a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napjától kell elkezdeni, függetlenül attól, hogy sikerült-e állást szerezned, vagy nem. Az első két törlesztési évben a minimálbér 6-9 százalékát kell befizetni, ezt követően pedig a két évvel korábbi jövedelmed alapján számolják a további részleteket (bruttó jövedelem szintén 6-9 százaléka). A kamatláb a két diákhitel esetében eltérő, a Diákhitelé június 30-ig 8,00%, a Diákhitel 2. ügyfelei által fizetendő kamat pedig évi 2,00%.

Tapasztalatok

Emese az egyetem mellett munkát vállal, ám még így sem tudott megküzdeni a téli fűtésszámlával és az albérleti díjjal, így kénytelen volt felvenni a diákhitelt.

„Egyáltalán nem akartam felvenni hitelt, ódzkodtam attól, hogy valakinek is tartozzak, mert ez nem a legkellemesebb érzés. Egy vállalkozásnál segítek be, és mivel szüleim nem támogatnak, ebből a pénzből próbáltam megélni. A cég bajban van, így most éppen hogy kajára és az albérletre jut, meg talán egy számlát ki tudok fizetni. Élni is drága, nemhogy tanulni. Egy ideje diákmunkával próbálkozom, amit szintén nem szerettem volna, mert lehúzzák az embert, de egyre nehezebb a helyzetem” – mondta a TáTK-os lány, aki csak bízni tud abban, hogy később ki fogja tudni fizetni a felvett kölcsönt. „Én arra gondolok – megjegyzem naivan -, hogy egyetem után biztosan lesz munkahelyem és biztosan fogok annyit keresni, hogy le tudják vonni a törlesztőrészletet.”

Emese valószínűleg élni fog az előtörlesztés lehetőségével, mivel ezt bárki, bármikor, bármekkora összeggel díjmentesen megteheti. Csaba szerint pedig ezt kifejezettem a diákhitel előnyei közé sorolhatjuk.

„Amíg „élvezzük” a felvett pénzt, addig nincs gond, viszont, mint minden hitelnél, itt is törleszteni kell. Aki csak egy-két félévre igényelte, annak nem lehet nagy gondja, de én például a tíz félévemmel elég nagy adósságot halmoztam fel. Eleinte nem kell sokat törleszteni, de egy kezdő fizetésnél ez is sokat számíthat. A helyzet hasonló, mint a többi kölcsönnél, a különbség annyiban áll, hogy később talán tudjuk, mennyit vállalhatunk, most viszont még fogalmunk sincs, mit hoz a jövő.”

ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]