Címvédés öngóllal

Címvédés a KEK-en! A Sepsi ’08 magabiztosan menetelt a döntőig, ahol a két védekezésre összpontosító csapat között csupán egy szerencsés öngól döntött. Két vidéki együttes állhatott még dobogóra.

A pénteki csoportmeccseket követően szombaton már a kőkemény harcé volt a főszerep a Kárpát-medencei Egyetemek Futsal Kupájának egyenes kieséses szakaszában. A negyeddöntőkben nem született különösebb meglepetés, a négy között viszont szorosabbak voltak a párharcok. A címvédő Sepsi ’08-ot nem tudta senki sem megállítani, pedig a döntőben a PTE-vel egy végletekig kiélezett meccset vívtak, ami egy szép támadás után esett szerencsés öngóllal dőlt el az erdélyiek javára. Kitűnő szervezés, jó hangulat és élvezetes percek jellemezték a tornát. Jövőre folytatás!

A pénteki nap krónikájához tartozik még a hír, hogy miután az ELTE-s Paksi Halászlé harmadikként végzett csoportjában, az alsó házi rájátszásban egy szoros meccsen (1-2), de alulmaradt a Kolozsvárról érkezett Kamikázéval szemben. Így a fiúk a 13. helyen zárták a tornát.

Szombaton a negyeddöntők sima győzelmet hoztak az előző napi csoportelsőknek. A legnehezebb dolga éppen a későbbi győztes Sepsinek volt, az erdélyiek „csupán” két góllal verték meg ellenfelüket. A többiek viszont legalább három találattal jobbnak bizonyultak. A legmeggyőzőbb a PTE sikere volt.

A negyeddöntők eredményei:

BME Futsal – SZoESE Szombathely 4-1

Sepsi ’08 – Golimpiákosz              3-1

PTE Pécs – Csíki Sapientia            7-1

Fehérvári EV – TF SE                   4-1

 

Az elődöntők rangadójának, a BME – Sepsi mérkőzés ígérkezett. Azonban az eredményeket tekintve mégsem ez volt az izgalmasabb összecsapás. A címvédő sima 3-0-val lépett túl pesti ellenfelén, akik így az első évi győzelem után ismét kis döntőre kényszerültek. A PTE-nek, amilyen meggyőző fölénnyel jutott a négy közé, olyan nehéz dolga volt a Fehérvár ellen. Végül egy nüansznyi különbség itt még a javukra döntött.

Az elődöntők eredményei:

Sepsi ’08 – BME Futsal                 3-0

PTE Pécs – Fehérvári EV               1-0

 

A délutáni programban már a helyekért folytak a küzdelmek. Mindegyik mérkőzés nagyon szoros volt, hiszen egy gólokkal, egy esetben pedig büntetőkkel dőlt el a párharc. Egyedül a bronzmeccs volt sima. Ott a Fehérvár egy szépségdíjas nyesett találattal szerzett vezetést. Aztán a BME próbálkozott ledolgozni a hátárnyát, viszont szerencsétlenségükre még egyet kaptak. Ezt követően már mindent egy lapra kellett feltenni, és a kapust lehozva támadtak. A Fehérvár rögtön kihasznált egy apró hibát, és üres kapus góljával már eldöntötte a bronzérem sorsát. A BME-nek idén meg kellett elégednie egy becsületgóllal és negyedik pozícióval.

3. helyért:

Fehérvári EV – BME Futsal            4-1

A döntő előtt Simon Gábor főszervezőt nyilatkozott az Online-nak:

Miként értékeled az ez évi KEK szervezését?

Simon Gábor: Bár még a döntő és a cheerleader verseny hátra van, úgy gondolom, jól sikerült a szervezés. Ez köszönhető annak is, hogy nagyon jó a szervező csapat, egyedül nem lehetne ezt lebonyolítani. Továbbá a BEAC, az ELTE, az ELTE EHÖK is sok mindent tett a rendezvény mögé, hogy meg tudjuk csinálni ilyen színvonalon. Természetesen a csapatokat is dicséret illeti, hiszen sok száz kilométereket utaztak azért, hogy itt legyenek.

Az érdeklődéssel mennyire vagy elégedett?

S. G.: Szerintem az előttünk látható kép magáért beszél. Ritkán, talán évente csak egyszer, a KEK alatt szokott ennyi ember kilátogatni a BEAC-ra.

Áttérve a futballpályára. Milyennek ítéled meg a szerepléseteket?

S. G.: A mi csapatunk figyelmét annak ellenére, hogy a múlt évi futsal tornákról rendre érmet hoztunk haza, most inkább a szervezési nehézségek kötötték le. Mondjuk, hogy nem sikerült olyan jól a szereplésünk.

Címvédést vagy új bajnokot vársz a döntő előtt?

S. G.: Két nagyon erős csapatról van szó. A pécsiek egy nagyon jól védekező, fegyelmezett gárda, míg a Sepsiszentgyörgy a támadó, technikás játékával talán esélyesebb egy kicsivel. Azért ez egy döntő, úgyhogy majd meglátjuk.

Eredményben egy tipp?

S. G.: Ha a pécsiek jól védekeznek, akkor akár egy gólszegény mérkőzés is lehet, viszont ha a Sepsi hamar vezetést szerez, akkor inkább gól gazdag döntő lesz. Úgyhogy szerintem 3-1 a Sepsiszentgyörgynek.

Mint utóbb kiderült, Simon Gábornak a gólszegény mérkőzéssel kapcsolatos tippje jött be. Mindkét gárda keményen védekezett, és nagyon koncentrált, hogy ne nyíljon meg ez a retesz. Semmiképpen sem akartak esélyt adni az ellenfélnek egy esetleges rövidzárlattal. A defenzív játék mellett egyaránt kontratámadásokra építettek a döntő résztvevői, amiből kisebb helyzetek alakultak ki. Az első játékrész mégis 0-0-val zárult.

A második tizenkét percben sem változott semmi. Aztán a Sepsi egy kitűnő akcióval vezette fel a labdát, és kettő az egyben támadhatott. A beadás nem sikerült, a pécsi védő elkaszálta a labdát, más kérdés, hogy szerencsétlenségére saját kapujába. Ennek ellenére, ha túljutott volna rajta a játékszer, valószínűleg akkor is Sepsi gólról beszélhetünk. Mindenesetre ez volt a párharc döntő pillanata. Ezt követően aktívabban próbálkoztak a pécsiek, a Sepsi védekezését nem tudták feltörni. Így bár a tavalyi bronzhoz képest egyet előre léptek, meg kellett elégedniük az ezüsttel. A Sepsi ’08 pedig a KEK történetében először megvédte a címét. Ugyan a döntőben szerencsével nyertek, az egész tornát nézve megérdemeltnek mondható elsőségük.

Döntő

Sepsi ’08 – PTE Pécs                    1-0

Vélemények a döntő után:

„A kitartásban és a csapat akarásában látom sikerünk kulcsát. A döntő nagyon kiélezett volt, egyforma volt mindkét csapat, csupán a szerencse döntött a javunkra. Saját játékom lehetett volna jobb is, ennek ellenére örülök, hogy ismét a torna játékosává választottak.” – Mánya Szabolcs a Sepsi ’08  játékosa.

„Amióta megalakultunk, minden tornán a legjobb eredményünk a harmadik hely volt. Az eddigi két napos tornákon általában mindig elmentünk az éjszakába, és ez után mindig kiestünk az elődöntőben. Most csupán egy keveset taxizgattunk, azt követően pedig időben lefeküdtünk. Emiatt  oda tudtunk figyelni fejben és a pályán is. A védekezésünk nagyon jól összeállt. Jobb volt a Sepsi, de szerintem egy büntetőpárbaj igazságosabb lett volna, mint az öngól. Abban pedig talán jobbak lettünk volna.” – Szombathelyi Dávid a PTE Pécs hálóőre és a torna legjobb kapusa.

Legjobb játékos: Mánya Szabolcs (Sepsi ’08)

Legjobb kapus: Szombathelyi Dávid (PTE Pécs)

Gólkirály: Komoróczi Bálint (TF SE)

Fotók: Radványi Zsolt

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]