Médiajogi verseny világdöntőjén szerepelt az ELTE csapata

Újabb fontos versenyeredményről számolhatunk be: egyetemünket a regionális forduló után hattagú jogászhallgató csapat képviselte a Monroe E. Price Médiajogi Perbeszédverseny döntőjében. Munkájuknak és a felkészítőik segítségének hála szereplésükkel a legjobb 24 közé kerültek.

Ahogyan arról szerdán beszámoltunk, az ELTE jogi karán idén is folytatódott a hallgatói csapatversenyeken való részvétel, nem is akármilyen eredménnyel. Nemcsak a Jessup Nemzetközi Perbeszédverseny, de a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition, azaz a Monroe E. Price Médiajogi Perbeszédverseny sem ismeretlen az ÁJK hallgatói (és az ELTE Online olvasói) számára. A specifikusan médiajogi és információs technológiai kérdéseket középpontba állító jogi versenyen idén hatodjára indult csapat az egyetemünkről. A tavalyi versenyen hatodik helyezést elért csapattal készült interjúnk itt olvasható, amiből dr. Gyetván Dorina élményeit is megismerhetitek, aki az idei csapat munkájában segítőként vett részt. A University of Oxford által rendezett verseny dél-kelet-európai regionális fordulóját ezúttal is, immár hatodjára, az ELTE rendezhette.

Egy médiajogi versenyen különös helyzet, hogy (hasonlóan a többi nemzetközi és hazai versenyhez, például az előbb említett Jessuphoz is) idén teljes egészében online rendezték meg, nemcsak az írásbeli keresetek elbírálását, de a szóbeli fordulót is. Most azonban a regionális fordulókról csupán a legjobb 24 csapat juthatott az Oxford által szervezett döntőbe, köztük egyetemünk hallgatói is. A helyzetre való tekintettel a világdöntőn első körben most összesen 3-3 ellenféllel vitázhattak a csapatok. Az ELTE először a National Law School of India University, Bangalore csapatával, másodszor a Cavendish University, Uganda együttesével, harmadikként pedig a University of Dhaka, Pakistan hallgatóival mérkőzhetett meg. Újdonság az is, hogy csak a fordulók első négy helyezettjét rangsorolták; közéjük nem jutott be csapatunk. A döntőn való szereplés önmagában is nagy teljesítmény, de (feltételezem) különösen vigasztaló lehet a tudat, hogy a verseny győztese (utoljára a City, University of London-t utasítva maga mögé) végül az a csapat lett, amelyikkel elsőként mérkőzött meg a magyar együttes.

A perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők (Jo Xana és a Social Democratic Workers Union), mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam (Ized) oldaláról. A(z idén is igen aktuális témát feldolgozó) jogeset alapján egy addig ismeretlen vírus kezd el terjedni. Az állam (kétséges jogi megoldással) rendkívüli helyzetet hirdet, és egy helyszínre szorítja a gyülekezési szabadság gyakorlásának lehetőségét, míg az online gyülekezés betiltásra kerül. A rendkívüli helyzet ürügyén ráadásul az egészségügy privatizációját is el akarják végezni. Ez ellen fellép a szakszervezet, de nem az engedélyezett helyszínen, hanem az egyik privatizálandó kórház előtt. A tüntetők elzárják a kórház bejáratát, erre válaszként pedig a rendvédelmi erők erőszakkal oszlatják fel a tüntetést, a szakszervezet vezetőjét pedig bíróság elé állítják. A jogesetben így a szólásszabadság és a gyülekezési szabadság alapjogi ütközéseit ugyanúgy vizsgálni kellett, mint a nemzetközi emberi jogi bíróságok ítélkezési gyakorlatát és a nemzeti joganyagokat.

A 2020/2021-es oxfordi világdöntőn részt vevő csapat tagjai: Benyovszki Lili Anna, Horváth Réka Mercédesz, Huszár Daniella, Pásztor Csaba, Pribula Eszter, Szabó Patrik. A felkészítő oktató, ahogyan a korábbiakban, most is Dr. Gosztonyi Gergely. A készülést Dr. Gyetván Dorina, Dr. Kovács Andrea, Dr. Mező Emese és Dr. Tatár Attila PhD-hallgatók segítették.

A csapat szponzorai: az Igazságügyi Minisztérium, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
PwC Legal, az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP Ügyvédi Iroda, a Szabó, Kelemen és Társai Andersen Ügyvédi Iroda, a Gárdos, Mosonyi, Tomori Ügyvédi Iroda, a Bird & Bird Budapest, az ELTE Tehetséggondozási Tanács, valamint az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata.

Gratulálunk!

Forrás: majt.elte.hu

A kiemelt kép forrása: id.univie.ac.at

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]