Újból elindul a sportélet a BEAC-on! – Interjú Simon Gáborral, a BEAC igazgatójával

Ha meglesz a négymillió beoltott, a BEAC is kinyitja a kapuit a sportolni vágyóknak. Simon Gáborral beszélgettünk a nyitásról, hogyan fog ez történni, milyen lépésekben indítja újra a sportéletet a BEAC, de szóba került az is, hogy a BEAC milyen időszakon van túl, és az oltatási kampányt is megemlítettük.

Ebben az évben indult el az életmódváltó program. Kitől jött az ötlet, és mennyire volt sikeres ez a kezdeményezés?

Horváth Vikitől jött, aki a Hallgatói Önkormányzat sportreferense volt, és a BEAC népszerű jógaoktatója. Sikeres és népszerű program. Megdobta az is, hogy Murai Laci HÖOK elnök, BEAC elnökségi tag, újabban „sportinfluencer” volt ennek az arca, akit tulajdonképpen nevezhetünk az elsőszámú egyetemistának az országban. Fontos, hogy a hallgatók képviselői is a sport mellé álljanak. Jó üzenet.

Milyen volt a BEAC-nál a sportélet az elmúlt hónapokban?

Eléggé vegyes. Az igazolt sportolók esetében nem volt sok változás, edzettek és játszottak a bajnokságukban. A BEAC női NB 1-es korsárlabdacsapata bent marad az élvonalban, s ráadásul a play-out ezüstérmes helyén végzett. Futsalosaink a felsőházba jutottak, röplabdázóink, cheerleadereink, atlétáink is versenyeztek, a labdarúgóink pedig játszották a BLASZ-os meccseiket.

Ugyanakkor a szabadidős sportolóink, a testnevelés órákra járó ELTE hallgatók mind az online térben edzettek, ami nagyon nehéz helyzetet teremt immár több mint egy éve mind a sportolóknak, mind az edzőknek.  

Mennyire voltak a sportolók érintve a járványban?

Nem volt olyan sportágunk, amit ne ért volna el a járvány, sajnos mindenkit érintett. Sokszor egész csapatokat. Nem úszta meg senki ezt a helyzetet. Ugyanakkor pozitívum, hogy cheerleading MEFOB-ot sikerült rendeznünk pár hete, ami 14 hónap után volt Magyarország első ilyen versenye. Nagyon várjuk, hogy újra ilyen és még több sporteseményt szervezhessünk. Összességében azt tudom mondani, hogy átvészelte a BEAC az elmúlt egy évet, a kitartásért és motivációért köszönet illeti a klub valamennyi sportolóját, és külön ki szeretném emelni az edzőket, oktatókat, akik nagyon fárasztó időszakon vannak túl, de becsülettel tették a dolgukat, és alkalmazkodtak a helyzethez.

A COVID-időszak rendkívül megterhelő mindenki számára. A magyarok átlagosan 2-3 kilót híztak. Mit tudtok ti tenni, hogyan tudjátok ismét sportra buzdítani az embereket?

Egy ilyen helyzetre mindenki másképp reagál. Télen alapból is kevesen mozdulnak ki, rossz idő van, sötét, erre rátett a karantén is, és ott volt az evés-ivás, ami feszültségoldást jelentett. Nekünk feladatunk, hogy olyan vonzó programokat találjunk ki, hogy legyen kedve az embereknek mozogni. Törekszünk rá, hogy a mindennapi sport kerüljön vissza az emberek életébe. Fontos és nagy feladat lesz.

A napokban sikerül elérni a négymillió oltást. Megnyitnak az edzőtermek, lehet sporteseményeket látogatni azoknak, akik rendelkeznek oltási igazolvánnyal. Hogyan tervezitek a nyitást?

Mi egy fokozatos nyitásban gondolkozunk. A fokozatosság nagyon fontos a sportban. Májusban még hibrid bérleteink is lesznek, de amint lehetőségünk nyílik rá, át fogunk tudni állni azonnal a személyes edzésekre. Erről részleteket már lehet olvasni a BEAC honlapján.

Az a sportolni vágyó személy, aki beoltatta már magát, és megkapta a kártyáját, mehet teniszezni, sportolni? Lesz nyáron például BEAC-os focibajnokság is?

Igen, jöhet oltási igazolvánnyal. Bízom benne, hogy május elején már lesz lehetőség igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat. Tervezzük a focibajnokságot is; egyelőre csak azok vehetnek részt rajta, akik már kaptak oltást, vagy átestek a víruson.

Milyen kedvezményekkel próbáljátok visszacsábítani a sportolókat?

A BEAC mindig is a hallgató-, sportolóbarát árairól volt híres. Marad ez így a COVID után is. Lesznek persze akcióink, most például az aerobik szakosztályunk ingyenes edzéssel készül május 1-jére.   

Terveztek valamilyen sportrendezvényt is a közeljövőben?

Nagyobbakat egyelőre nem, kisebbeket igen. A fokozatosság miatt több szabadtéri edzésünk is lesz, hogy akinek még nincs kedve rögtön a termekbe, sportcsarnokba visszamenni, az is tudjon csatlakozni. A személyes edzéseket akarjuk újraindítani először. Aztán jöhetnek a jól ismert BEAC-os sportrendezvények is.  

Oltási kampányt indított a BEAC. Számos interjú, oltást népszerűsítő poszt került ki a Facebookra. Kinek volt az ötlete ez?

A dicséret a kommunikációs igazgatónkat, Simó Szabit, és kollégáját, Nagy-Kismarci Bencét illeti. Ez az ő projektjük volt. Szerettük volna elsőként a hazai sportklubok közül felkarolni ezt a társadalmilag fontos témát. A BEAC számára is fontos társadalmi és egészségügyi kérdésről van szó. Megkerestük azokat a hiteles személyeket, akik kötődnek a BEAC-hoz, és a mi sportolóink. Horkay doktor úr, aki korábbi remek atléta, és kiváló szívsebész, támogatta a kampányunkat. Segített nekünk Dobos doktor úr, aki kiváló ortopéd szakorvos, és a női kosárlabda csapat sportorvosa. Aktív sportolóként Csere Gazsi olimpikon állt az ügy mellé, de a kampány arca volt Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a BEAC labdarúgója is. Rajtuk kívül még népszerű sportágaink edzői, oktatói adták arcukat és nevüket a kezdeményezéshez.

Lesz most ennek egy még nagyobb kampánya?

Igen, merthogy az oltási igazolás lesz a kulcs. Az oltás fog olyan védettséget adni, amivel közösségbe mehetünk. Fontos lesz, hogy tudatosítsuk mindenkiben, hogy akkor tudunk normális életet élni, ha minél többen oltatjuk be magunkat. A beac.hu-n részletesen leírjuk, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy már akár májusban újra együtt sportolhassunk.

Sikeresnek ítéled meg a kampányt?

Igen, mindenképp. Úgy gondolom, egy ilyen válság idején mindenkinek ki kell vennie a részét a munkából. Mi a több mint 7500 sportolónk tájékoztatásával helyi szinten sokat tudunk tenni azért, hogy gyorsan eljussanak a fontos információk az érintettekhez. Nekünk az egyetemistákkal és a BEAC-sportolókkal van dolgunk. A személyes példa nagyon sokat tud segíteni. A klub kollégái közül is már szinte mindenki átesett az oltáson, vagy már regisztrált, és várja a behívót. Mi ebben is az élen szeretnénk járni.

Pénzügyileg mennyire viselte meg BEAC-ot az elmúlt időszak?

A május egyébként is a pénzügyi évzárás időszaka. A gyakran változó lehetőségekhez képest tudatosan berendezkedtünk a korlátozásokra, a járványügyi helyzet okozta gazdasági helyzetet felmértük, és egy erre reflektáló működést alakítottunk ki. A klub kollégái közül mindenkit meg tudtunk tartani. Ez nagyon fontos, mert a BEAC egyik legnagyobb értéke a szakmai tudásban van, amit legfőképp az edzők, sportszakemberek testesítenek meg. A kormányzati bértámogatás komoly segítség volt, amit minden hónapban megkaptunk 2020 november óta. A BEAC-nak adóssága nem keletkezett, szakosztályunk nem szűnt meg. Meghúztuk a nadrágszárat, és várjuk a nyitást.  

Az újraindulással kapcsolatos lépéseket a BEAC folyamatosan közzéteszi, kövessétek a Facebook-oldalát, hogy mindenről időben értesüljetek!

https://www.facebook.com/elte.beac/

Bízzunk benne, hogy sok ehhez hasonló kép fog készülni a nyáron!
[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]