Kínától Dél-Koreáig: részképzési lehetőség külföldi partneregyetemeken

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Rektori Kabinet Nemzetközi Stratégiai Irodája pályázatot írt ki a 2021–2022-es tanévre, aminek keretében külföldi részképzésben részesülhettek. Jelentkezés: 2021. március 14-ig.

Gondolkodtál már valaha, hogy milyen lehet Szöulban egyetemistának lenni? Álmodoztál már valaha arról, hogy Oszakában sétálgatsz? Esetleg finnugristaként megnéznéd magadnak, milyen az Udmurt Köztársaság, az Oroszországi Föderáció tagállama? Ugyan szokatlan körülmények (világjárvány) közepette, de idén is lehetőséged nyílik részképzésre pályázni az ELTE külföldi partneregyetemeire, így esélyt kaphatsz rá, hogy megtapasztald a fentieket!

2021. március 14-ig adhat be jelentkezést az, aki vállalná a világ körüli kalandot, legyen alapszakos, mesterszakos vagy doktori hallgató. A részképzés normál félévnek számít itthon, azaz az adott félévekben aktív jogviszony szükséges hozzá. A pályázat ösztöndíjat nem biztosít, így egyéb ösztöndíjakat (pl. Campus Mundi) kell megpályázni, ha segítséget kérnétek a tanulmányút finanszírozásában.

A részképzés kétoldalú megállapodás eredménye, és a legtöbb esetben szükséges nemcsak az ELTE-n, de a kiszemelt partneregyetemen is, az általuk meghatározott módon jelentkezést benyújtani. A pályázó feladata, hogy a választható partneregyetemek közül kiválassza azt, ami számára a legvonzóbb, valamint a képzési szintjének és tudományterületének megfelelő kurzusokat kínál. A partneregyetemek listája tartalmazza, milyen tudományterületre, képzési szintre és időtartamra jelölhet hallgatókat az ELTE. Érdemes abban a kérdésben is tájékozódni, milyen bemeneti követelményeket (bizonyos típusú nyelvvizsgát, magas tanulmányi átlagot) vár el az adott egyetem, valamint arról, hogy a kurzusokat milyen nyelven teszi hozzáférhetővé – és természetesen, hogy mi a protokollja a járványhelyzetben. Fontos kiemelni, hogy a Részképzési Pályázatra való jelentkezést megelőzően (a bonyodalmak elkerülése végett) egyeztessetek a saját karotok Tanulmányi Osztályával a kint megszerzett kreditek ELTE-n történő elfogadtatását illetően.

A pályázatban csak egy intézmény jelölhető meg. A pályázatok végső befogadásáról pedig a partneregyetem dönt: vagyis különösen fontos az adott egyetem által kiadott tájékoztatásokat, felhívásokat nyomon követni.

Biztatunk tehát mindenkit, hogy a fent linkelt listából válogatva tájékozódjon, milyen lehetőségeket nyújtanak számára (például) Ukrajna, Brazília vagy éppen India itt szereplő egyetemei! Ha sikerült olyan részképzést találni, ami kihagyhatatlannak tűnik, a következőképpen lehet jelentkezni:

  • A pályázat elektronikusan nyújtható be itt Csáky Ádám részére az alábbi címre: adam.csaky@rk.elte.hu.
  • Csatolni kell az online kitöltött űrlapot,
  • az elvégzett tanegységekről kiadott igazolást (ez a Neptunból Excel fájlba exportált adatokat jelenti a tanulmányi átlagokról, elérése: Neptun → „Tanulmányok” → „Tanulmányi átlagok”),
  • valamint motivációs levelet (1-2 oldal, angol nyelven).

Néhány egyetem eltérő határidőt szabott meg: a pályázat benyújtási határideje a Kyoto University-re 2021. január 22. volt, sietve még jelenthezhettek azonban az Osaka University-re 2021. február 28-ig, valamint a Seinan Gakuin University-re 2021. március 1-ig.

Sok sikert a tanulmányaitokhoz és az életre szóló élményhez!

Forrás és további információk: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]