Inspiráló határátlépések: konferenciát hirdet az Eötvös Collegium!

A Határok és határátlépések online konferenciára január közepéig jelentkezhettek az Eötvös Collegium Magyar műhelye szervezésének köszönhetően.

Az Eötvös Collegium nagy múltra visszatekintő intézményének 18 műhelyéből a Magyar műhely az egyik legrégebbi hagyományokkal működő csoport. Az Irodalmi és a Nyelvészeti Kabinet szorosan együttműködve szervezi programjait, és biztosítja a hallgatóknak az egyetem falain kívül is a szakmai fejlődést. Ahogy honlapjukon fogalmaznak, „a két tudományterület között megannyi átjárás, érintkezési pont lehetséges, az egyik nem művelhető magas szinten a másik kellően alapos ismerete nélkül”. Nem véletlen tehát, hogy kis létszámú szemináriumaik mellett rendszeresen szerveznek más egyetemi hallgatók számára is nyitott konferenciákat, ahol a különböző tudományterületek és érdeklődési körök találkozhatnak.

2021-ben Határok és határátlépések címmel rendez kétnapos konferenciát a műhely, amire alap-, mester-, osztatlan tanári, de még doktori képzésben részt vevő hallgatók jelentkezését is várják. Elsősorban az irodalom-, kultúra-, nyelvtudomány és ezek határterületeiről érkezők részvételére számítanak. A felhívás kiírói által megfogalmazott témalehetőségek sokszínűek: irodalomelmélet – filológia – textológia, irodalom és interpretáció, irodalom mint a kultúrák találkozási területe (pl. színháztudomány, fordítástudomány stb.), valamint nyelvelmélet és nyelvfilozófia, nyelvtörténet, leíró nyelvészet és funkcionalitás, nyelvtudomány és alkalmazási lehetőségei, továbbá magyarnyelv- és irodalomoktatás módszertana.

A szervezők számítanak rá, hogy tudományos diskurzus alakul ki az egyes előadások mentén, és a konferencia kapcsolatot teremt a tudományterületek között. A résztvevőknek ezáltal lehetőségük nyílik új kutatási szempontokat és kérdéseket megismerni. A 20 perces prezentációkat ennek érdekében minden esetben 10 perces vita is követi majd. A Magyar műhely ezen felül konferenciakötet megjelenését is tervezi az elhangzottak szerkesztett és válogatott anyagaiból.

A konferenciára tehát 2020. február 26–27. pénteki és szombati napokon kerül sor a Teams online felületén, jelentkezni január 17. vasárnap éjfélig tudtok a jelentkezési űrlap kitöltésével. Ehhez egy 2000-2500 leütés terjedelmű absztraktot is csatolnotok kell. További információkért keressétek a konferencia Facebook-eseményét, vagy írjatok e-mailt a hataratlepesek.ejc@gmail.com címre.

Kiemelt kép és a felhívás forrása: Eötvös Collegium, Magyar műhely

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]