Felvételizz idén is ELTE-s szakkollégiumba!

Megkezdődött a nyári felvételi időszak az ELTE szakkollégiumaiba. Cikkünkben összegyűjtöttük az aktuális felhívásokat.

Az ELTE szakkollégiumi rendszere nagy múlttal rendelkezik: az elsőként, 1895-ben alapított Eötvös József Collegium (EJC) mellett ma már öt másik szervezet is működik egyetemünkön, amely a tehetséggondozás e speciális formáját választotta. Az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium (ARTSZ), a Bibó István Szakkollégium (BISZK), a Bolyai Szakkollégium (BSZK), az említett EJC, az Illyés Sándor Szakkollégium (ILLYÉS) és a Márton Áron Szakkollégium (MÁSZ) biztosítja, hogy a hallgatók elmélyítsék tudásukat, kutatómunkát végezzenek és kapcsolatokat teremtsenek egymással. Bármely tudományterületen végzik tanulmányaikat, megtalálják a hozzájuk legközelebb álló csoportot. A kollégiumok közös alappilléreit kezdetektől a társaságok autonómiája, vagyis az önszerveződés, a tagok társadalom iránti elkötelezettsége és az önképzés jelenti.

A szokásokhoz híven nyár elején több szakkollégium is felvételt hirdet a jövő tanévre, nézzük, jelenleg mely csoportokba jelentkezhettek és milyen feltételekkel!

Az Illyés Sándor Szakkollégiumról a tavalyi felvételi eljárás során hosszabb cikkben is beszámoltunk, most íme a legfontosabb tudnivalók, hogyan csatlakozhattok hozzájuk. A kollégium elsősorban a humán fejlesztés területei iránt érdeklődőknek nyújt kiegészítő képzést. Nem véletlen, hogy jelenleg főként a tanári, pedagógusi pályát választók teszik ki a tagság nagyobb részét, de minden ELTE-s hallgatót szívesen várnak.

A felvételi eljárás három részből áll:

  1. Az írásbeli fordulón egy tudományos írásművet, motivációs levelet és önéletrajzot kell beküldeniük a jelentkezőknek augusztus 8. 23 óra 59 percig a felveteli@illyes.elte.hu címre.

Ezután minden felvételizőt tájékoztatnak a bírálatról augusztus 15-ig.

  1. A második, szóbeli forduló során a felvételizők motivációit, céljait szeretnék jobban megismerni a kollégium tagjai.
  2. Végül egy csoportos szituációban próbálhatjátok ki, hogyan működsz együtt másokkal problémahelyzetben.

A második és harmadik fordulót a szervezők szeretnék idén is személyesen megtartani az augusztus 17-i héten, a pontos lehetőségekről mindenkit tájékoztatnak a Facebookon és a honlapon is.

 

Az Eötvös József Collegiumba idén először nemcsak a BTK, IK, TáTK és TTK, hanem a GTI hallgatói is jelentkezhetnek. A 125 éves intézmény bejárósként és bentlakóként egyaránt fogad tagokat, az idei felvételit azonban mindenképpen online, a Microsoft Teams rendszerén keresztül tartják meg. A jelentkezés menete hamarosan elérhető a Facebook-eseménynél, az EJC honlapján, további információt kérhettek Messengeren, a választmány ejc.valasztmany@gmail.com és a titkárság felveteli@eotvos.elte.hu e-mail címén.


A Bolyai Szakkollégium szintén az online felvételi mellett döntött, a jelentkezési határidőt pedig augusztusra tűzték ki. A felvételizőnek IK-s vagy TTK-s hallgatónak, illetve legalább az egyik karon tanárképzésben részt vevő diáknak kell lennie, szintén lehetőség van bentlakó vagy úgynevezett külsős tagságra is. Az idei év mindenképp rendhagyó lesz, hiszen az írásbeli forduló után eddig a BSZK életében egy kétnapos, bentlakásos felvételi következett, ahol a leendő tagok megismerkedhettek a kollégium szaktanáraival és tagjaival, ez várhatóan a járványhelyzet miatt a 2020/2021-es tanév felvételi időszakában elmarad.

Az további felhívások mellett érdemes évközben is böngészni a csoportok honlapját, hiszen egész eltérő felvételi időszakokkal is találkozhatunk az egyes szervezeteknél. Emellett az  ELTE szakkollégiumainak négy partnerintézményéről sem feledkezhetünk meg, a Joghallgatók Önképző Szervezete (JÖSZ), a Mathias Corvinus Collégiumba (MCC), a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium és a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium Szombathelyen szintén várja az érdeklődő ELTE-s hallgatókat.

Forrás: elte.hu

Borítókép: Illyés Sándor Szakkollégium

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]