Legyél te is tagja az Illyés Sándor Szakkollégiumnak!

Eljött a felvételi ideje az ISSzK-ban. Erdősi Szabinával, a Szakkollégium kommunikációs alelnökével beszélgettünk arról, hogy miért kedveli az intézményt, és mit tudhatunk az idei felvételiről.

Miért jelentkeztél az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiumába? Mióta vagy tag?

Pont egy éve kerültem a szakkoliba, az előző téli felvételin. Mondhatjuk, hogy viszonylag friss tag vagyok. Először a Neptunban találkoztam a szakkolival, ahol a kurzuskínálat ragadta meg a figyelmemet. A szakkoli pont olyan képzést kínál ugyanis, ami tökéletesen kiegészíti a képzésemet. Ezután jobban utánaolvastam az intézménynek és mind a működésével, mind a filozófiájával azonosulni tudtam. Ez után nem volt kérdés, hogy beadom a jelentkezésemet.

IMG_1219

Kik jelentkezhetnek, mik a szakkollégium céljai?

A szakkoliba minden ELTE-hallgató jelentkezhet, aki érdeklődik a humánfejlesztés területei iránt. Jelenleg a Pedagógiai és Pszichológiai Karról, a Tanító- és Óvóképző Karról, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karról és a Tanárképző Központból vannak hallgatóink, de bárkit szívesen várunk. Szakkollégiumunk célja olyan inspiratív, szakmailag támogató közeg biztosítása, ahol egyetemi tanulmányainkból kitekintve valósíthatunk meg közös projekteket más karok hallgatóival együttműködve. Ennek a közös tehetséggondozó munkának az egyik legfőbb eleme az interdiszciplinaritás. Fontosnak tartjuk, hogy egy-egy témában minél jobban elmélyedjünk, és saját tudományterületünk bevonásával segítsük egymás munkáját.

A szakkollégiumok a tudományos lehetőségek mellett jelentős közösségi helyek. Milyen az ISSzK-ban a közösségi élet?

A szakkoli közösségi élete nagyon pezsgő. Ebben nagy segítségünkre van a Közösségi Bizottság, mely – csakúgy, mint a működésünkért felelős további öt bizottság – kizárólag a szakkollégium hallgatóiból tevődik össze. A Közösségi Bizottság folyamatos igényfelmérések segítségével garantálja, hogy olyan programok kerülnek megrendezésre, melyeket valóban a tagság álmodott meg. Csak hogy párat említsek ezekből a programokból: minden félévben megrendezzük a felvételit követő bevonótáborunkat, ahol a frissen felvett szakkolisokat köszöntjük közösségünkben, látogatunk színházba, járunk olyan csapatépítő programokon, mint a paintball, társasjátékest, az aktuális ünnepekre való közös készülés.

Erdősi Szabina

Erdősi Szabina

Mikor lehet legközelebb felvételizni hozzátok? 

Felvételit félévente hirdetünk. A mostani, téli felvételire pedig január 18-ig várjuk az elkészült írásműveket. Mindenkit biztatok arra, hogy ha gondolkodik a felvételin, tegye próbára magát! Nekem is hirtelen jött ötlet volt, pár nappal a határidő előtt találtam az ISSzK-ra, de életem egyik legjobb döntése volt, mégis akkor jelentkeztem.

Mik a felvételi feltételei?

A felvételink három fordulóból áll. Az első fordulóban minden jelentkezőnek el kell küldenie egy érvelő vagy összefoglaló jellegű szakmai írásművet az általunk megadott témák egyikében (ezekről a honlapunkon vagy a Facebook-eseménynél is lehet tájékozódni), egy önéletrajzot és egy motivációs levelet. Ezeket a dokumentumokat a felveteli@isszk.elte.hu e-mail-címre várjuk.

Ezt követően a továbbjutó felvételizőket a második, szóbeli fordulóra várja a szakkollégium HR-bizottsága és az igazgató. Ettől a fordulótól sem kell megijedni, semmilyen előzetes felkészülést nem igényel, csak kíváncsiak vagyunk a felvételizők motivációira, és szeretnénk személyesen is megismerni a felvételizőket.

Az utolsó, harmadik fordulóra továbbjutók egy szituációs feladat megoldása során mutathatják meg, miként képesek csapatban dolgozni.

A felvételit nem egy szigorú eljárásként kell elképzelni, sokkal inkább lényege, hogy megismerhessük a felvételizőket, és ők is jobban megismerhessék a szakkoli működését és persze minket.

Kiknek és miért ajánlod a szakkollégiumot?

Mindenkinek ajánlom, aki egy olyan közösséghez szeretne tartozni, ahol mindig találhat egy beszélgetőpartnert, új barátokat, kihívásokat és inspirációt az egyetem melletti fejlődésre. A szakkollégium nemcsak közösségi, de szakmai fejlődési lehetőséget is kínál, saját konferenciák és szakmai események rendezésével, vagy egyéb konferenciákon való részvétel támogatásával. Az ISSzK az a hely, ahol, ha megdolgozol érte, a befektetett energiádért cserébe azt a tartalmat kaphatod, amit valóban keresel.

A (potenciális) felvételizőknek azt tudom tanácsolni, hogy olvassanak utána a szakkollégium működésének és felépítésének a honlapunkon, hogy egy kicsit átfogóbb képet kapjanak rólunk. Ha tehetik, keressenek fel valakit a szakkollégiumból, hogy személyesen tőlünk kérdezzenek, biztos vagyok benne, hogy mindenki szívesen válaszol majd a kérdéseikre. A szakkoli honlapján egyébként több tagunk és mentorunk elérhetősége is megtalálható, valamint a Facebookon érkezett üzenetekre is igyekszünk mielőbb válaszolni. Keressetek minket bizalommal!

Képek: Erdősi Szabina archívumából

32337208_1707643295949395_8867720488156135424_n

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]