Fogyatékosság és társadalom – Konferencia a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon

Fogyatékos emberek a 21. századi magyar társadalomban címmel rendez konferenciát a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Fogyatékosság és Társadalmi Részvétel Intézete 2020. március 3-án. A rendezvénnyel Bánfalvy Csaba egyetemi tanár munkássága előtt tisztelegnek.

Bánfalvy Csaba a Bárczi habilitált egyetemi tanára, a magyarországi gyógypedagógiai szociológia kiemelkedő szaktekintélye. Doktori fokozatát közgazdaságtudományból 1988-ban szerezte, habilitációjára 2006-ban szociológai tudományokból került sor. Több mint negyven éve oktat és kutat a Bárczin, szakmai hozzáértése és közvetlensége szakemberek generációit vonzotta a gyógypedagógiai szociológia megismerése felé. A konferencián tanítványai és pályatársai segítségével kaphatunk betekintést a fogyatékossággal élő emberek társadalmi inklúziójának témakörébe.

Pap Gabriella dékán megnyitója után a rendező intézet vezetője, Könczei György köszönti Bánfalvy Csabát, aki A gyógypedagógiai szociológia helye címmel tartja meg nyitó előadását.

A nap folyamán három szekció követi majd egymást, az első blokkban a társadalmi integráció különféle aspektusaival ismerkedhetünk. Lesz szó értelmileg akadályozott felnőttek szociális kompetenciájának fejlesztéséről, ADHD-s felnőttek társadalmi helyzetéről Magyarországon, valamint Støren-Váczy Blanka, az Oslo Metropolitan University oktatója előadásában a megváltozott munkaképességű emberek társadalmi integrációjáról Norvégiában.

A második szekció a felsőoktatási integráció témája köré összpontosul, végül pedig a munkaerőpiaci integráció kerül terítékre. Az előadók betekintést nyújtanak megváltozott munkaképességű emberek munkába állásának és önfoglalkoztatóvá válásának problémaköreibe, az integrált foglalkoztatás kvótarendszerébe, valamint a nyílt munkaerőpiaci dilemmákba.

Az eseményt Zászkaliczky Péter, a Bárczi Általános Gyógypedagógiai intézetének igazgatója zárja.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A konferencia részletes programja és a regisztráció ezen a felületen elérhető. 

Az előadók bemutatkozása a konferencia Facebook-eseményén elérhető.

 Kiemelt kép: barczi.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]