„Kultúrplacc az elfogadás és a befogadás jegyében” – Premier Kultcafé

Egyetemünk közelében található egy hely, amely számunkra kikapcsolódási lehetőséget, másoknak pedig esélyt nyújt. Ennél bizonyára kevés szuperebb dolog van, ezért kereste fel szerkesztőségünk a Premier Kultcafét, amely ötvözi a rendezvényhelyszínt, a mozit és a kávézót, működésének kiemelt célja pedig a megváltozott munkaképességűek segítése.

A 2012-ben alapított Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány jóvoltából nyitotta meg kapuit 2016-ban a Premier Kultcafé, a Kálvin térhez közeli, egykori Vörösmarty Mozi helyén. A Premier Kultcafé Európa legnagyobb alapterületű fogyatékosságbarát közösségi tere, amely egyrészt akadálymentesített rendezvényhelyszínként funkcionál – ahol vásárokat, időszaki kiállításokat, beszélgető esteket, valamint a megváltozott munkaképességűek integrálását segítő programokat szerveznek –, emellett pedig egy moziterem és egy fantasztikus hangulatú kávézó és bár is megtalálható benne.

received_1091876354509801

A Premier Kultcaféban, a kávézó mellett található mozi és egy bár is. Forrás: Máté Laura/ELTE Online

A speciális kávéház különlegessége, hogy főként megváltozott munkaképességű embereket igyekeznek foglalkoztatni, ezzel elősegítve a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésüket, amely jelenleg kétségtelenül nagy kihívást jelent számukra. Az Alapítvány továbbá minden évben megrendezi a Fogyatékossággal Élők Világnapjához közeli időpontban a jótékonysági maciaukciót, ahol a hírességek által felajánlott gyermekkori plüssmackókra lehet licitálni, hogy az itt befolyt összeget a fogyatékosságbarát kávézó infrastrukturális fejlesztéseire és a munkahelyi integrációra fordíthassák.

A Kultcafé küldetése láthatóan nagyon fontos, de azok számára, akik egyszerűen csak egy remek társasági helyszínt keresnek, vagy esetleg két egyetemi óra közötti hosszabb szünetben szeretnének kicsit kikapcsolódni, azok sem fognak csalódni.

received_231401581220165

Az otthonos berendezésű kávézó kellemes hangulatot ébreszt a vendégekben. Forrás: Máté Laura/ELTE Online

A Baross utca felől megközelíthető Maci kávézó és a bár hangulata egészen különleges. A barna bútorok, a plafonról lelógó kedves kis mackóplüssök, a bárnál található zongora, vagy a polcokon csücsülő könyvek, amelyek szabadon olvashatóak, kifejezetten otthonos érzést keltettek bennem. Ehhez a kellemes érzéshez társul a pultosok kedves mosolya és figyelmessége, ami szintén nem elhanyagolható. A kávézó együttműködő partnere a Cserpes Tejivó is, de megtalálhatunk még számtalan, látványos finomságot, a szendvicskülönlegességektől az ínycsiklandó süteményeken át egészen a kézműves sör- és gazdag borválogatásig. Emellett ha valaki igazi villásreggelire vágyna, erre is lehetőség van a hét bármely napján, egészen 15 óráig.

received_478839206336420

Nemcsak ízre, de látványra is remek falatokkal várják a vendégeket. Forrás: Máté Laura/ELTE Online

Habár az ízléses kinézetű sütemények közül nehezemre esett választani, végül egy fantasztikus sajttortát és az almatortát kóstoltam meg, melyeket egy habos, fehér csokis forrócsoki-csodával kísértem, ehhez pedig egy kis karamellás kekszet is kaptam. Összességében mind a látvánnyal, mind pedig ízvilágával nagyon elégedett voltam.

Kiemelendő még, hogy a kínálatban szerepelnek paleo, vegán és gluténmentes ételek is, így azoknak is remek választás, akik valamilyen érzékenységben szenvednek, vagy esetleg vegetáriánus étrendet követnek. A tavaszi-nyári szezonban teraszt is üzemeltetnek, így a jobb idő közeledtével is érdemes megfontolni mint programlehetőséget, ráadásul a kávézó kutyabarát is, így még kis kedvencünk is velünk tarthat.

A művészfilmek kedvelőinek a kulturális központ adta mozizási lehetőség nyújthat kikapcsolódási lehetőséget, ráadásul nagyon kedvezményes áron! A filmes élményt egy csúcstechnológiás moziterem biztosítja, repertoárján pedig régebbi és új premier filmek is megtalálhatók. Ilyen többet között a jelenleg műsorra tűzött, négy Oscar-díjat – köztük a legjobb film elismerést is – elnyert Élősködők című film.

Rendezvényhelyszínként funkcionálva komoly- és könnyűzenei koncerteket, képzőművészeti kiállításokat, színházi produkciókat, illetve stand-up comedy-esteket rendeznek, melyekre várnak minden érdeklődőt. A hely alapvető céljaiból fakadóan nagy hangsúlyt fektetnek a szakmai programok szervezésére is; így különböző konferencia- és kerekasztal-beszélgetésekre, ahol lehetőség nyílik a fogyatékossággal élők világát meghatározó kérdésekkel foglalkozni.

received_176208100346277

A hírességek által felajánlott mackók kalitkába zárva várják, hogy egy kedves licitáló megvásárolja őket, amivel másokon segíthetnek. Forrás: Máté Laura/ELTE Online

A hétfőtől vasárnapig nyitva tartó Premier Kultcafé amellett, hogy remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt szinte bárkinek, egy olyan közösségi színteret hoz létre, ahol bárki találkozhat megváltozott munkaképességűekkel. A Maci Kávézóban való fogyasztással, vagy a programokhoz szükséges jegyek megváltásával a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját és további munkalehetőségeiket támogatják, ami pedig talán még ennél is fontosabb: az elfogadást segítik elő!

A Premier Kultcaféval kapcsolatban további információk megtalálhatóak itt!

Az aktuális programok pedig megtalálhatók hivatalos facebook oldalukon!

Elérhetőség: 1085 Budapest, Üllői út 2/4. (Bejárat a Baross utca 1. szám felől is)

Fejléckép: Máté Laura/ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]