Mi minden készülhet egy ÚNKP-pályázattal?

Május 23-án, csütörtökön 9 órától rendezik meg az Új Nemzeti Kiválóság Program zárókonferenciáját. Mindenki találhat kedvére való előadást.

Ha érdekel a lehetőség, hogy ösztöndíj ellenében kutass bármely tudományterületen, és kíváncsi vagy, mivel jár mindez; ha ismersz olyat, aki épp az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjával kutat, és meghallgatnád az előadását; vagy éppen a Bolyai+ Programban résztvevő oktatóid kutatása érdekel – akkor jó hírem van. Holnap, azaz május 23-án, csütörtökön rendezik meg az Új Nemzeti Kiválóság Program zárókonferenciáját a Pázmány Péter sétányon. A programfüzetet itt találod.

Az ELTE-n a 2018/2019-es tanévben összesen 317 graduális, posztgraduális hallgató, doktorjelölt és fiatal oktató/kutató részesült az ÚNKP valamelyik ösztöndíjában. (Az idei pályázatokról itt írtunk, érdemes sietni a kutatási terv összeállításával.) Közülük ezúttal 307 kutatás előadását hallgathatjátok meg csütörtökön vagy személyesen, vagy videón. Ez a nagyszámú bemutató mind a 10 és 16 óra közötti időtartamban oszlik el, tehát rengeteg helyszínen zajlik egyszerre a konferencia: a Pázmány Péter sétány 1/C Déli Tömbjében 25 termet töltenek majd meg a kutatók a legkülönfélébb témákkal. Pályázni ugyanis bármely tudományterületről lehet; az ELTE-n például tavaly a következő tudományterületekről származó témák nyertek: humán tudományok, állam- és jogtudományok, természettudományok és informatikatudomány, társadalom- és gazdaságtudományok, valamint pedagógiai, gyógypedagógiai, pszichológiai, andragógiai és könyvtártudomány, illetve a tanulás- és tanításmódszertani, tudástechnológiai területek.

A konferencia nagysága miatt kísérletet sem teszek összefoglalni a 331 oldalasra nyúló absztraktfüzetet. Pusztán felhívom rá a figyelmet, hogy szinte mindenki talál az érdeklődésének és választott tudományterületének megfelelő előadást, szekciót. Ebben a hat órában olyan előadáscímű kutatások férnek majd meg egymás mellett, mint a Mesterséges szövetek létrehozása elektroszövéssel és 3D sejtnyomtatással in vivo preklinikai tumor modellekhez, a Kognitív öregedés vizsgálata családi kutyákon, az Ivóvizek természetes radioaktivitásának vizsgálata hazánkban, A galaxismagokban keletkező fekete lyuk kettősrendszerek gravitácóshullám-visszhangjainak asztrofizikai alkalmazásai vagy éppen a A múltfeldolgozás közegei és médiumai a modern és kortárs magyar költészetben. Szintén érdekes élmény lehet a résztvevőknek, hogy mivel a szekcióbeosztások tudományterületek szerint álltak össze, és nem az elnyert pályázat szintjéhez igazodnak (alap-, mester-, doktori képzés, illetve Bolyai-kutatás), így sokszor egyazon szekcióban szerepelnek az adott szak oktatói és hallgatói.

A konferenciaelőadások előtt 9-től az Északi Tömbben, a Gömb Aulában félórás megnyitó lesz. Regisztrálni 8 órától lehet ugyanitt. A szekciók kezdetével együtt 10-kor kerekasztal-beszélgetés is kezdődik (amelyre a regisztráció sajnos május 5-én lezárult) a TáTK Kari Tanácstermében, amit a beszélgetés résztvevői által tartott panelelőadások előznek meg. Ez azt jelenti, hogy Szabó István innovációs és általános elnökhelyettesnek, Szalay Péternek, a tudományos ügyek rektorhelyettesének, Cser Erikának, a Budapesti Corvinus Egyetem Kutatásfejlesztési Igazgatóságának igazgatójának, Erőss Anitának, az ELTE TTK tudományos munkatársának, illetve Csonka Diánának, az ELTE EDÖK elnökének előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A téma – az előadáscímekből ítélve – a megújuló pályázat, illetve a pályázat során az ösztöndíjasokat ért benyomások összefoglalása lesz.

 Érdemes ellátogatni az eseményre – akár potenciális pályázóként, akár érdeklődőként.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]