Ha június és irodalom, akkor Margó Feszt

Ismét a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált június 12. és 16. között. Ezúttal is számos nagyszerű kortárs magyar szerzővel lehet majd találkozni a színes rendezvények alatt, között. Programajánlónkat olvashatjátok.

Az 5 napos programsorozatban mindenki könnyen találhat magának kedvére valót, sőt, annak a veszélye is fennáll, hogy a bőség zavarával kell megküzdeni. (Hálás küzdelem az ilyen, mert mindenképpen jól jár az ember.)

Június 12-én (szerdán) 17:00-kor kezdődik a fesztivál a Lyrikline olvasóestjével, ahol Beck Zoltán, Horváth Csaba, Kalász Orsolya, Christiane Lange, Krusovszky Dénes, Terék Anna, Várady Szabolcs és Zádor Éva adnak elő kortárs verseket. Ezen a napon lesz Ungváry Rudolf (Balatoni nyaraló), Tóth Krisztina (Fehér farkas) és Egressy Zoltán (Hold on) legújabb könyvének a bemutatója is. A nap végén az Ezentúl lesz banán! – novellák a rendszerváltásról című kötet szerzői beszélgetnek a rendszerváltással kapcsolatos traumáikról.

13-án (csütörtökön) lesz a legkevesebb program a Margón, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes ugyanúgy kilátogatni. Ezen a napon lesz például Vecsei H. Miklós, Orvos-Tóth Noémi és Juhász Anna beszélgetése Szabó Magda Az őz című regényéről. A Bodorland elnevezésű program címe önmagáért beszél, ennek a középpontjában Bodor Ádám lesz, akivel Szegő János társalog majd. Háy János és Beck Zoli közös formációja, a Háy Come Beck is ezen a napon fog előadni, az este pedig Kubiszyn Viktor (Árnyékvilág) kötetbemutatójával zárul.

14-én (pénteken) ismét feltűnik Háy János; ezúttal azért, hogy bemutassa a Kik vagytok ti? című kötetét. Ezen a napon rendezik meg az Éjszaka a múzeumban programot, aminek köszönhetően két nagyszerű íróhoz kapcsolódó tárlatot lehet megnézni: Ady Endre és Csáth Géza. Mindkét tárlathoz két vezetés indul, vagyis lehetséges mindkettőt megnézni, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Sidó Anna A varázsló kertje – Csáth Géza, ahogy még sosem láttuk címmel tart előadást, és szintén ezen a napon beszélget majd Winkler Nóra az Aegon-díjas Takács Zsuzsával.

15-én (szombaton) már reggel elkezdődnek a változatos programok. Délelőtt elsősorban a legfiatalabbakat megszólító eseményeket rendeznek. Az 5-10 évesek kipróbálhatják magukat a Csodaceruza magazin szerkesztőjeként, majd délben Varró Dániel (Csütörtök, a kisördög) kötetbemutatója is a gyerekeket célozza meg. Dávid Ádám és Szlukovényi Katalin Meddig él egy író? című beszélgetése már inkább a felnőtt korosztálynak szól, ahogyan Juhász Anna és Jolsvai Júlia közös elmélkedése is Szabó Magda legújabb köteteiről.

Szombaton kora este a Libri irodalmi díjak nyerteseivel, vagyis Szvoren Edinával (Verseim) és Krusovszky Dénessel (Akik már nem leszünk sosem) lesz egy beszélgetés. A Múzsasirató régi barátokkal elnevezésű programon Grecsó Krisztián és Szabó Balázs fog zenélni, felolvasni, mesélni. A Kolozsváros címe önmagáért beszél; az erdélyi városról és a kötetről Tompa Andrea, Bodor Ádám, Láng Orsolya és Balázs Imre József beszélget. A Margó leghosszabb napja Molnár Péter slammer estjével zárul.

16-án (vasárnap) délelőtt a Nincs Időm Olvasni Kihívás lesz a középpontban, ami alatt szó lesz a skandináv krimiről, illetve feltűnik D. Tóth Kriszta (Jöttem, hadd lássalak) és Valuska László is. Ezzel párhuzamosan lesz a Városi bújócska is, ami során Ady Endréhez kapcsolódó helyeket fedezhetnek fel az érdeklődők. (Ez a program regisztrációhoz kötött.) Délután két olyan program is lesz, ami Csáth Gézához kötődik: egyrészt Molnár Eszter Edina és Szajbély Mihály tart előadást az író naplói alapján, másrészt pedig Bezsenyi Tamás bűntörténész és Sóki Dia múzeumpedagógus tart tárlatvezetést a Csáth – A varázsló halála című kiállításhoz kapcsolódóan. (Utóbbi regisztrációhoz kötött.)

Vasárnap délután lesz Ferdinandy György (Sziget a víz alatt) és Schein Gábor (Megleszünk itt) könyvbemutatója is. Este ismét a bőség zavarával kell megküzdeniük az érdeklődőknek, ugyanis 19:00-kor kezdődik egy-egy beszélgetés Nádasdy Ádámmal (Jól láthatóan lógok itt) és a 2018-as Margó-díjas Mécs Annával is. A 2019-es Margó az MMAMT koncertjével zárul.

Természetesen idén is lesz Margó Extra, ahol Ott Anna beszélget közismert emberekkel arról, hogy milyen hatással volt pályafutásukra egy-egy könyv. Idén Bérczesi Róbert zenész (szerda), Vekerdy Tamás pszichológus (csütörtök), Udvaros Dorottya színész (péntek), Ónodi Eszter színész (szombat) és Molnár Áron színész, rapper (vasárnap) lesznek a vendégek.

A Margó programja ismét nagyon színes lett, mindenki könnyedén találhat magának olyat, ami elnyeri a tetszését. További információkat, illetve a teljes programot a Margó Feszt oldalán találjátok.

 

Képek forrása: Margó

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]