A klímaváltozás csak a liberálisok és a kínaiak által kreált kacsa

Annak ellenére, hogy napjainkra már tudományos konszenzus van arról, hogy a jelenben bizony változik a Föld klímája, valamint arról is, hogy ennek legfőbb oka az emberiség környezetszennyezése, a klímaváltozás kérdését még mindig sokan az összeesküvéselméletek kategóriájába sorolják. De mi az oka ennek?

Az Amerikai Egyesült Államok lakosságának csupán 45%-a gondolja valós, illetve aktuális problémának az éghajlatváltozást, a többség ún. kacsaként tekint rá vagy éppenséggel azon a véleményen van, hogy az ő életére nincsen hatással és komoly veszélyt egyáltalán nem jelenthet.

Annak, hogy a világ vezető országában élők több mint fele szkeptikus az éghajlatváltozással kapcsolatban pszichológiai és politikai okai vannak – legalábbis a Gallup kutatása szerint.

A pszichológiai ok nem több, sem kevesebb mint hogy az emberek általában nem szívesen áldoznak egy több évtized alatt megtérülő projektért, máshogy fogalmazva nehezen hoznak áldozatot egy 30-40 évvel későbbi és csupán feltételezett haszonért. Sokan élnek ugyanis abban a hitben, hogy a klímaváltozás csak a 21. század második felében érezteti majd hatását, sőt, akkor is kizárólagosan más helyeken. Ez nem más, mint az a mindannyiunk számára ismerős érzés, miszerint az igazán rossz dolgok, a katasztrófák mindig csak más emberekkel és más országokban történnek meg. Ez a hit természetesen csak addig él, amíg egy hurrikán nem dönti romba a házunkat, amíg a megáradt folyó nem mossa el az egész várost, amiben élünk, vagy amíg egy szinte megfékezhetetlen erdőtűz nem perzseli fel a környezetünket. Egészen a katasztrófák közvetlen tapasztalásáig a többség számára sokkal fontosabbak a hétköznapi, aktuális problémák.

A másik jelentős ok: a politika, illetve a politika véleményformáló hatása az egyén gondolkodására. Az USA-ban a klímaváltozás megítélése nagyjából leképezhető az egyének pártpreferenciáira: jellemzően a demokrata szavazók vélekednek valós és aktuális problémaként az éghajlatváltozásról, míg a republikánusok csupán egy összeesküvéselméletet látnak benne, amivel az USA világgazdasági konkurensei gyengíteni akarják országuk piacát, illetve globális vezető szerepét. A klímaváltozásról aktuális problémaként való gondolkodást természetesen Donald Trump elnökké választása sem vitte előrébb. Trump ugyanis nem rejti véka alá az éghajlatváltozással kapcsolatos szkepticizmusát, nyíltan kijelentette, hogy az nem több, mint egy kacsa, azaz egy hoax vagy álhír. A témával kapcsolatos magvas gondolatait, észrevételeit pedig a Twitteren is előszeretettel osztja meg:

De hogyan lehetne közelebb vinni az emberekhez, illetve széles körben megértetni velük a klímaváltozás jelentőségét, aktualitását, veszélyeit, valamint közvetlen hatásait mindannyiunkra, az egész emberiségre nézve. A The Verge cikke szerint az éghajlatváltozás folyamatát össze kell kötnünk egy a jelenben is tapasztalható, kézzelfogható és mindenki számára érthető problémával, ilyen lehet pl. a légszennyezés és az ebből fakadó egészségügyi problémák hangsúlyozása. Kínában konkrétan így sikerült a tiszta, megújuló energiaforrások irányába mozdítani a közvéleményt, felhívták a figyelmet a szén égetéséből fakadó károsanyag kibocsátás, az ebből fakadó szennyezett, rossz minőségű levegő és a különböző légzőszervi, egészségügyi megbetegedések közötti kapcsolatra.

Forrás:

urbanlegends.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]