Kultúrák hídja: az USA és Magyarország párbeszéde a művészetben

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár által szervezett programsorozat célja az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolat megerősítése irodalmi, zenei és képzőművészeti területek kiemelésével. A programok és rendezvények ezen kulturális tényezők egymásra gyakorolt hatását és jelenlétét mutatják be. A projekt a budapesti Amerikai Nagykövetség támogatásával jön létre, a rendezvények mindegyike ingyenesen látogatható.

A programsorozat egyik állomása a tematikus városi séta, amit a Hosszúlépés. Járunk? városi sétákat szervező csapat valósít meg, minden szombaton okt. 31. és nov. 28. között, hat alkalommal. A városi séták mellett az Országos Idegennyelvű Könyvtár Rendezvénytermében hat program lesz elérhető az érdeklődők számára, négy előadás, egy koncert és egy fotókiállítás, azaz a programsorozat látogatói 2020. október közepétől november végéig hetente egy városi sétán és egy könyvtári programon vehetnek részt.

A rendezvények személyesen és online formában is megtekinthetőek, továbbá regisztrációhoz kötöttek.

Programok

Városi séták a Hosszúlépés csapatával

Budapesten hihetetlenül sok épület vagy terület található, ami Amerikához köti a várost. Ezek közül vannak ismertebbek és olyanok is, amelyekről csak nagyon kevesen tudnak. A séta során feltárul néhány ilyen szimbolikus híd a két ország között.

Séta időpontok szombatonként:

Október 31. szombat. 11:00 

November 7. szombat. 11:00 

November 7. szombat 14:30 

November 14. szombat 11:00

November 21. szombat 11:00

November 28. szombat 11:00

Regisztráció a Hosszúlépés. Járunk? honlapján érhető el október 29-től: hosszulepes.org/hu

Az ördög és a gezerigók: Amerikai népmesék felnőtteknek

Időpont október 20., kedd 18 óra

Léteznek-e amerikai népmesék? Milyen hagyományos történetekkel találkozhatunk az USA területén, és hol találjuk őket? Ebben a színes és izgalmas előadásban nemcsak amerikai népmeséket hallhat a közönség, hanem felfedezhet néhány ismerős párhuzamot is a tengerentúli és a magyar mesevilág között.

A program előadója Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó.  Kutatási területe a hagyományos mesemondás és a popkultúra (főleg a szerepjátékok) keresztmetszete.

A program online formában is megtekinthető Zoom alkalmazáson keresztül.

Louisiana Double koncert

Időpont: október 27., kedd 18 óra

A duó az észak-amerikai zenei hagyományból merít, elsősorban a bluegrass és a blues, valamint a gospel mentén haladnak. Az együttest Pintér Zsolt és Apáti Ádám alapították. A zenék angol szövegeit pedig Lackfi János költő, dolgozza át magyarra.

A program online formában is megtekinthető Zoom alkalmazáson keresztül.

Fotók az Amerikai Egyesült Államokból – kiállítás

Megnyitó: november 6., péntek 18 óra

Amerikában járt utazók fotói a sokszínűség jegyében. A fotók Amerikában járt turistáktól származnak, akik amatőr fotókat készítettek az utazásaik során meglátogatott látványosságokról. A 27 darab fotó az Országos Idegennyelvű Könyvtár rendezvénytermében tekinthető meg november 6. és december 31. között. A kiállítást megnyitja Dragon Zoltán.

A program online formában is megtekinthető Zoom alkalmazáson keresztül.

Az első három programra regisztrálni a www.oik.hu oldalon, az esemény leírásánál van lehetőség.

Ünnepek, hagyományok, szimbólumok az Amerikai Egyesült Államokban

Időpont: november 10., kedd 18 óra, online*

Egy év ünnepeihez kapcsolódó hagyományok, történetek. A program előadója Csorba Eszter Zsuzsanna, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének doktorandusz hallgatója, oktatója. Fő kutatási területe az amerikai kultúra.

*Az előadó online, Zoom alkalmazáson keresztül tartja meg a programot. A rendezvény az OIK Rendezvénytermében kivetítve is megtekinthető.

A programra regisztrálni az oik.hu oldalon, az esemény leírásánál van lehetőség október 26-tól.

Bartók amerikai évei

Időpont: november 16., hétfő 18 óra

Bartók Béla szorosan kötődött az Amerikai Egyesült Államokhoz, 1945-ben, New Yorkban bekövetkezett haláláig. Ebben az évben Bartók halálának 75. évfordulójáról emlékezünk meg, Büky Virág előadásával, aki Bartók életműve mellett a zeneszerző Amerikai Egyesült Államokban töltött utolsó éveit mutatja be.

A program online formában is megtekinthető Zoom alkalmazáson keresztül.

A programra regisztrálni a www.oik.hu oldalon az esemény leírásánál van lehetőség november 2-től.

„Nyugat-keleti átjáró: magyar irodalom Amerikában – amerikai irodalom Magyarországon

Időpont: november 25., szerda 18 óra, online*

Az előadás többek között azt vizsgálja, hogy mi az, ami a magyar irodalomból eljutott Amerikába, azaz milyen gyorsan jut el a kortárs amerikai szerző a magyar olvasóhoz. 

Az előadó Kállay G. Katalin 20 éve tanít amerikai irodalmat magyar diákoknak, és magyar irodalmat angol fordításban amerikaiaknak. Előadásában nemcsak tanítási tapasztalatairól fog beszélni, de a hallgatóságot bevonva néhány rövidebb szöveget is elhangzik majd.

*Az előadó online, Zoom alkalmazáson keresztül tartja meg a programot. A rendezvény az OIK Rendezvénytermében kivetítve is megtekinthető.

A programra regisztrálni a oik.hu oldalon, az esemény leírásánál van lehetőség november 13-tól.

További részletekért és a naprakész tájékoztatásért látogassanak el az Országos Idegennyelvű Könyvtár honlapjára: oik.hu

A programváltozás jogát fenntartjuk. 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]