Programajánló – Klímaváltozás: Az Egyesült Királyság kihívásai a COP26-re való felkészülésben

Március 25-én délután négy órától Richard Shackleton lesz az ELTE BDPK Angol Nyelv és Irodalom Tanszékének vendége. Az online térben rendezett angol nyelvű előadáson bárki szabadon részt vehet, aki érdeklődik a téma iránt.

Az ELTE BDPK Angol Nyelv és Irodalom Tanszék ebben a félévben is érdekes programokkal készül a szombathelyi hallgatók és középiskolások számára. Most viszont, kihasználva az online tér adta lehetőségeket, nemcsak előttük nyitottak ezek az alkalmak, hanem bárki szabadon jelentkezhet, ha szeretne részt venni rajtuk. Az első tavaszi előadás során a vendégelőadó szerepében Richard Shackleton jelentkezik majd be a MS Teams-értekezletbe, és tartja meg előadását a COP26 kapcsán.

Richard Shackleton tavaly augusztustól a budapesti Brit Nagykövetség misszióvezető-helyettese, előtte négy évig pedig a helsinki Brit Nagykövetség alkalmazta hasonló pozícióban. Korábban Mexikóban foglalkozott energia- és éghajlatváltozási kérdésekkel, de az ENSZ New York-i missziójában és a volt Energiaügyi és Klímaváltozási Minisztériumban is dolgozott. Ezeken kívül munkát vállalt már Indiában, Bulgáriában és Kolumbiában is.

Az előadásának témája rendkívül aktuális: nyolc hónapja maradt az Egyesült Királyságnak arra, hogy elnökként – Olaszországgal együttműködésben – felkészüljön az ENSZ-klímacsúcsra (COP26). A 2021 novemberében Glasgow-ban rendezendő csúcstalálkozó célja a széndioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos törekvések előmozdítása. A jelenlegi helyzetben viszont nem egyszerű hatékonyan megszervezni ezt az eseményt, hiszen a világ országainak szeme most a járvány alakulásán van, és nem azon, hogy hogyan tudnák csökkenteni az emissziójukat. Ráadásul elengedhetetlen, hogy figyelembe vegyék majd a Covid–19 következményeit is, tudatosítva az országokban: az öt évvel ezelőtti párizsi egyezmény vállalásait valóra is kell váltani úgy, hogy a járvány után egy fenntarthatóbb globális gazdaságot építhessenek újjá, azaz kezdetben alacsony szén-dioxid-kibocsátásúvá, 2050-re pedig karbonsemlegessé alakítsák át.

Az Egyesült Királyság tehát nem kevés kihívással néz szembe, és egyben a felelőssége is óriási most, a novemberig tartó felkészülés időszakában a COP26 klímacsúcs kapcsán – ezekről tudhatnak meg első kézből információkat az érdeklődők a március 25-i előadás alkalmával.

Időpont: 2021. március 25. 16:00–17:00
Helyszín: MS Teams
Az előadás nyelve: angol

Az előadáson való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött – utóbbihoz egy űrlap kitöltése szükséges, a név és az e-mail cím megadásával, amely ide kattintva elérhető.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]