Újabb levelekkel gyarapodott a Szekfű-hagyaték

Értékes, Szekfű Gyulának címzett levelekkel bővült az Egyetemi Könyvtár és Levéltár kézirattára.

Szekfű Gyula (1883–1955) történész, publicista, valamint egyetemi tanár volt. Nem utolsó sorban pedig az ELTE BTK Történeti Intézet könyvtárának névadója. Most megvásárlás útján a Horánszky Lajossal folytatott levelezése került az Egyetemi Könyvtár kézirattárába. A többségében kéziratos formában fennmaradt leveleket eddig dr. Horánszky Nándor családi gyűjteményében őrizték.

A Szekfű-hagyaték fontos forrásként szolgálhat a magyarországi történetírás kutatói számára, valamint számot tarthat a 20. század első felének köz- és kulturális élete iránt érdeklődők figyelmére is. A hagyaték, amely Szekfű Gyula történeti munkáihoz készített jegyzeteiből, előadásvázlataiból, valamint széleskörű levelezésének köszönhetően több mint 400 címzettől érkezett hatalmas levélgyűjteményéből áll – Szekfű Gyula végakaratának megfelelően – a történész halála után 15 évvel került az Egyetemi Könyvtár állományába. A Szekfű Gyulának címzett levelek egyébként levélírókra keresve bárki számára szabadon kereshetőek a könyvtár katalógusában.

A Horánszky Lajossal folytatott levelezés egyik fele, egész pontosan Horánszky Lajos által Szekfű Gyulának írt 14 darab levél már eddig is a könyvtár gyűjteményéhez tartozott. Most azonban ez az anyag kiegészül Szekfű Gyula Horánszky Lajosnak címzett leveleivel.

A Szekfű-hagyatékba most bekerült levelek feldolgozását, feltárását már megkezdték az Egyetemi Könyvtár munkatársai, nyilvános bemutatásukra azonban – a könyvtár közleménye szerint – majd csak a Kulturális Örökség Napjai keretében kerül sor.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]